Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зима – Между два сезона

Зима – Между два сезона

36
0

От Светлана Симеонова

Снимки: прессслужба Минарди

Фитнесът и упражненията са част от ежедневието на автомобилните състезатели целогодишно. Затова и въпреки неяснотата около бъдещето си след края на сезон 2004 г., Джанмария Бруни продължава да тренира и в момента, при това доста усилено.

Младият италианец има шанс да остане с тима на Минарди и през следващия сезон, но това зависи от преговорите на спонсорите му с Пол Стодарт. Резултатите му през годината бяха не лоши. Той бе често по-бърз от съотборника си Жолт Баумгартнер, но и повече натискаше техника си.

Автомобилният спорт изисква перфектна физическа подготовка във всяка една от категориите си и пилотите отделят немалка част от свободното си време на тренировки. През зимната пауза посещенията в гимнастическия салон дори се увеличават.

Състезанието е изпитание за физиката и Бруни се старае да е добре подготвен за високите температури, шума от над 125 децибела и страничните сили (които понякога достигат 4g), превръщащи каската в 40-килограмово бреме.

Тренировките помагат също така за подобряване на концентрацията у състезателя, който прави около 40 000 мигновени решения в течение на надпреварата. В това число се включват управлението на автомобила, питстоповете, радио комуникацията с екипа, възприемане на цялостната ситуация и т.н. Италианецът наистина има върху какво да поработи – според определени изследвания Михаел Шумахер и Аертон Сена преди него използват 70% от капацитета си за чистото каране, докато с останалите 30% разузнават какво се случва около тях, със съперниците им, с условията на пистата и прочие. По-обикновените пилоти (ако въобще може да съществува такова понятие) разчитат на 90-95% за контролиране поведението на болида.

Според Ален Прост 80% от представянето се дължат на психологията на състезателите, защото минимална загуба на концентрация може да доведе до катастрофални последици. В днешни дни обаче “умственият багаж” се тренира толкова, колкото и физиката. Когато тялото е по-добре подготвено, мозъкът работи по-лесно, взима по-бързо и правилни решения. Във фитнес режима обикновено се комбинират няколко елемента, чиято цел е общо подобряване формата на пилота. Работата на открито – каране на колело, бягане, плуване, гребане – подобрява цялостно физическо състояние. Упражненията в гимнастическия салон са по-важни за уякчаване на вратните и раменни мускули (за да могат да се справят със страничните сили по време на състезание). Тази програма е допълнена и с диета, която затвърждава резултатите от тренировките. Хранителният режим също се спазва непрекъснато, като в определени моменти се видоизменя – преди най-горещите стартове например, когато се провежда програма за хидратация на организма, започваща около седмица преди самото състезание.

Цялостната подготовка води до определено по-добри реакции на пистата, защото се научаваш да контролираш и тялото, и емоциите си. Дори когато катастрофира, състезателят приема по-леко последиците от удара например. Бруни е наясно с предимствата на добрата тренировка и упорито продължава да изпълнява личната си програма в гимнастическия салон.