Начало Без категория Зимни или всесезонни гуми?

Зимни или всесезонни гуми?

784
0

Продължителността на тазгодишното циганско лято изненада всички и най-вече шофьорите – особено онези, които разумно си запазват отрано часове за смяна на гуми. Зимата обаче ще дойде и вероятно няма да има особен преход с по-есенни условия. Така че ако още не сте решили с какви точно гуми да карате в студа, по снега, кишата и леда, е крайно време да го направите. И на първо място е необходимо да направите избор – дали ще вземете изцяло зимни или така наречените всесезонни гуми.

Всесезонни гуми

Същността на всесезонните гуми е включена директно в наименованието им. Те са създадени, за да могат да се използват през цялата година. Имат добро сцепление и живот на протектора. При разработката им са използвани преимущества и на летни, и на зимни модели.

Всесезонната гума обаче не е създадена, за да издържа при екстремни метеорологични условия. Такива са преход през сняг или изкачване в зимни условия например. Този тип гуми се представя най-добре на мокри пътища или леко заледяване.

Зимни гуми

Зимните гуми са тези, които са създадени, за да се справят със сериозни и дори екстремни метеорологични условия. Обилен снеговалеж, дълбок сняг, черен лед – този тип се справя с тези предизвикателства. Зимната гума е със запазващ гъвкавостта си каучук на протектора, сериозна дълбочина на грайферите и шарка на протектора. Ръбовете са здрави, буквално „захапващи“ настилката, което спомага при много лошо време.

 Но коя от двете е по-добра?

Краткият отговор би бил, че и двете са добри. Изборът зависи изцяло от шофьора, стила му на управление и много важния фактор околна среда. И макар финалното решение да е на водача, не забравяйте, че винаги може да получите помощ и съвет.

Най-прекият фактор, оказващ влияние върху избора на гуми за зимния период, е времето. Ако живеете в район, където често вали сняг и настилката се заледява, е най-добре да сложите зимния модел. Всъщност трябва да се има предвид, че този вариант важи и за места, където температурата постоянно е под 7 градуса по Целзий. Такъв модел е MICHELIN Alpin 6.

Ако обаче метеорологичните условия в населеното място, където живеете, са по-скоро смесени и вали сняг само от време на време, то спокойно можете да изберете всесезонен модел. Гамата MICHELIN CrossClimate+ се справя в широк спектър времеви обстоятелства и може да се използва през цялата година.