Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Намалиха броя зрители за Портимао; в Австралия настояват, че ще са първи...

Намалиха броя зрители за Портимао; в Австралия настояват, че ще са първи старт за сезон 2021

1127
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: Пирели

Влошаващата се обстановка с разпространението на коронавируса в Португалия принуди властите в страната да въведат нови мерки за ограничение на епидемията. Вследствие на тях до пистата Портимао ще имат достъп по-малък брой фенове, отколкото организаторите смятаха, че ще приемат. Те пуснаха в продажба около билети за около половината от капацитета на трасето – малко под 50 000. Според последната промяна ще бъдат допуснати 27 000 души.

Португалското правителство ограничи масовите събирания в страната до петима души и направи носенето на маски задължително на обществени места. Организаторите на Гран при на Португалия имаха избор или състезанието да се проведе при закрити врати, или да намалят броя зрители. Те предпочетоха втория вариант и премахнаха билетите за зелени площи – тези, които са без места на трибуните. Закупилите такива пропуски фенове ще получат обратно парите си.

„Много ни се иска нещата да стояха по различен начин, но трябва да се адаптираме към ситуацията“, се казва в изявлението от Алгарве.

Организаторите на Гран при на Австралия пък настояват, че надпреварата ще е първи кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г.

Стартът е включен в календара за догодина, но според разпространявания предварителен вариант е изместен за втората половина на годината. Причината е, че страната има строги мерки срещу разпространението на COVID-19 и се предполага, че те ще продължат да важат и през март догодина. Правителството на щата Виктория и организаторите обаче не са на това мнение.

„Ние сме първо състезание и мястото ни е през март“, заяви главният изпълнителен директор на Australian Grand Prix Corporation Андрю Уестакот. „Знам, че сезонът ще започне с нашето състезание. Формула 1 иска по-нормален сезон догодина. Това понякога е трудно в настоящата реалност, но те свършиха страхотна работа и ще имат 17 надпревари тази година. Чейс Кери обясни, че желанието на F1 е повече промоутъри с договори да си върнат традиционните слотове. Според мен можем да го постигнем.“

„Работим постоянно с правителството, за да създадем необходимата организация. Разполагаме и с множество различни сценарии.“

Публиката вероятно ще бъде ограничена, като организаторите отсега мислят как да спазват мерките за социално дистанциране.

„Трибуните например ще са в мини-вариант с по 9 реда, но ще са много на брой. Така състезанието ще може да се наблюдава от множество различни точки. Разполагаме с достатъчно място, за да съберем на едно място доста хора по безопасен за всички начин“, добави Уестакот.