Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Португалия обмислят наново достъпа на фенове на Портимао

В Португалия обмислят наново достъпа на фенове на Портимао

4371
0
Алгарве, Портимао
снимка: @AIAPortimao

Здравните власти в Португалия обмислят наново достъпа на фенове до пистата Портимао по време на следващия кръг от световния шампионат на Формула 1. Състезателният уикенд е от 23 до 25 октомври и вече има продадени билети. Ситуацията с разпространението на COVID-19 обаче се изостри през последните седмици и в Португалия, като в останала част на Европа.

От началото на октомври случаите в Португалия растат рязко, като досега най-много отчетени за денонощие случаи има на 16 октомври – над 2600. Общият им брой от началото на пандемията е почти 100 000 с над 2160 починали.

До момента няма повече подробности освен изявлението на шефа на главния здравен директорат Мария да Граса Грегорио де Фрейтас, цитирано от агенция Ройтерс. Тя каза на пресконференция, че се обмисля намаляване броя на запалянковците, които да посетят трасето. Фрейтас допълни, че решение ще бъде взето предвид епидемичната обстановка в региона

Според информация от трасето има продадени около 30 000 билета. За Гран при на Португалия бе предвидено и връщането към активна дейност на Падок клуба.

Надпреварата на Портимао ще е 12 кръг от сезон 2020 във Формула 1. Тазгодишното първенство започна с три месеца и половина закъснение заради пандемията от коронавирус. То стартира в началото на юли с два поредни старта в Австрия. Календарът бе променен след отпадането на редица състезания и в него намериха място неочаквани попълнения като Портимао. Малцина от настоящите пилоти са карали там. Валтери Ботас и Даниел Рикиардо например са се състезавали на португалската писта в старт от британската Формула 3 през 2009 г.

Муджело ни показа, че е хубаво да има нещо ново, нещо различно“, коментира Ботас. „Бил съм на Алгарве – карал съм в едно-две състезания с F3, но това е било преди десетина години. Малко познавам пистата, а и с отбора имахме известна подготовка. Аз разполагам и с домашен симулатор, на който също мога да свърша доста.“