Начало 2024 Лас Вегас

Лас Вегас:  Лас ВегасЛас Вегас

Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас, Лас Вегас Стрип
графика: Мерцедес
Дължина6201м
Обиколки50
Рекорд
Уеб сайтhttp://www.f1lasvegasgp.com/
Тренировка 122-ное.-2024 04:30
Тренировка 222-ное.-2024 08:00
Тренировка 323-ное.-2024 04:30
Състезание24-ное.-2024 08:00

Тренировка 1

NoПилотВреме

Тренировка 2

NoПилотВреме

Тренировка 3

NoПилотВреме

Стартова реш.

NoПилотВреме

Състезание

NoПилотВремеТочки

Гран при на Лас Вегас е най-новото попълнение в календара на Формула 1. Първото издание на надпреварата се проведе през сезон 2023. Това е трета надпревара в Съединените американски щати, където преди това има вече две Гран при: на САЩ в Остин, Тексас и на Маями. Избухналата популярност на F1 в Щатите спомага за влизането на нови стартове в листата на надпреварите. Либърти Медия искаше повече състезания там от момента, когато взе търговските права на спорта.

През 1981 и 1982 г. Формула 1 има състезание в Лас Вегас

То се провежда на временно трасе на паркинга на Сизърс Палас. Проблеми с настилката, жегата и организацията обаче бързо слагат край на съществуването на този старт. Повечето следващи опити на Бърни Екълстоун за състезание в САЩ са неуспешни. Сега Либърти се радва вече на три старта.

Пистата за Гран при на Лас Вегас преминава по прочутия централен булевард. Името ѝ е Лас Вегас Стрип

Шефовете на Формула 1 от страна на Либърти участваха активно в рекламирането на старта. Организаторите пък се подготвяха за състезание, което да е не само по-голямо, по-пищно и по-бляскаво от това в Маями, но и спрямо стандартите на световната столица на хазарта.

Самата Формула 1 инвестира $240 млн. в Лас Вегас, купувайки 39 акра земя. Там бяха построени постоянни боксове и падок за надпреварата от календара. Настоящият договор е до 2032 г.

Резултатът е противоречив въпреки гръмките похвали. Уикендът стартира ужасно, след като първата тренировка е спряна заради инцидент с Карлос Сайнц. Испанският пилот преминава над извадена шахта, която буквално откъсва част от пода на Ферари-то му. Проверката на рейс контрола установява още проблемни шахти по пистата и минават часове, докато бъдат залети с бързо съхнещ цимент.

Междувременно и малкото останалите по трибуните зрители са изгонени от охраната. Това хвърля сянка върху остатъка от състезателния уикенд. И макар надпреварата да се получава интересна, то резултатът е като в мнозинството останали стартове. Освен това отзивите за VIP изживяванията също не са най-блестящи. Договорът за организиране на старта пък се проверява от началото на 2024 г. от местните власти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F1 Las Vegas (@f1lasvegas)

Новини за състезанието: