Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Ф1 има нужда от цялостно преосмисляне

Екълстоун: Ф1 има нужда от цялостно преосмисляне

25
0

Управляващият търговските права във Ф1 Бърни Екълстоун заяви, че спортът има нужда от цялостно преосмисляне и промяна на правилата, които да го направят отново интересен. Британецът особено не харесва сегашната ситуация с двигателите, където имаме турбомотори с хибридни системи и два производителя на двигатели (Мерцедес и Ферари), които са доста пред всички останали. В интервю за немската телевизия ZDF британският милиардер заяви, че иска да скъса сегашния правилник и с група от компетентни хора заедно да пренапише регулациите в спорта.

„Не трябва да забравяме, че сме развлекателен бизнес и сме длъжни да имаме правила, които публиката иска, коментира Екълстоун. – Трябва да питаме публиката какво иска тя от Формула 1 днес и какво харесвахте в нея преди. Хората може да кажат, че съм твърде стар и младите деца днес са малко различни. Затова трябва напълно да преосмислим нещата. С правилата днес сме малко като стара Викторианска къща, където хората продължават да правят всичко както си знаят. Имаме нужда да изоставим това и да рестартираме отново.”

Според Екълстоун технологиите в спорта днес отнемат от шоуто и пилотите нямат такова голямо влияние при карането на болидите.

„Пилотите стоят на стартовата решетка и си имат инженер, който стартира състезанието. Това не трябва да е така. Трябва когато светлините угаснат, те да се справят сами. Нямат нужда от някой, който като навигатор да им казва какво да правят в този завой или каквото и да е друго. Това (Ф1) е шампионат на инженерите. Не казвам, че Хамилтън не е супер пилот, но той получава твърде много помощ. Бих искал да го видя в болид от GP2 срещу пилоти в тази серия. Не казвам, че няма да спечели, но би било интересно.“