Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шафнауер отново дразни Алпин: Не виждам да правят това, което направи Макларън

Шафнауер отново дразни Алпин: Не виждам да правят това, което направи Макларън

1300
0
Отмар Шафнауер, Алпин
Отмар Шафнауер, снимка Алпин

Отмар Шафнауер отново отправи критики към Алпин. Американският специалист от румънски произход изобщо не беше впечатлен от резултата на Естебан Окон в Маями. Шафнауер призна, че Алпин „продължава да се бори“ и не следва примера на Макларън.

Шафнауер беше шеф на Алпин за година и половина. Под негово ръководство френският отбор финишира четвърти при конструкторите през 2022 г. и си постави още по-големи амбиции за следващата кампания.

За съжаление, Алпин така и не успя да направи нужната крачка напред. Вместо това отборът започна да изостава спрямо директни съперници като Макларън и Астън Мартин. Това нещо никак не се хареса на главния изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео. Италианецът взе някои драстични мерки, включително отстраняването на Лоран Роси.

Слабите резултати струваха поста на Шафнауер. 59-годишният специалист беше уволнен по време на рейс уикенда в Белгия. Заедно с него си тръгна и спортния директор Алан Перман. В същото време главният технически директор Пат Фрай напусна по собствено желание и отиде в Уилямс

Алпин продължи да затъва все повече от началото на годината. Френският отбор направи няколко радикални промени в автомобила A524. Това обаче не доведе до очакваната крачка напред и усложни още повече положението. Заради слабото представяне от отбора си тръгнаха техническия директор Мат Харман и главния аеродинамик Дирк де Беер.

В момента Алпин се ръководи от Бруно Фамен. Френският специалист прави всичко по силите си, за да помогне на тима да си стъпи на краката. Под негово ръководство Алпин започна да прави малки крачки напред, след като представи сериозен пакет с актуализации в Китай.

Миналата седмица Алпин спечели първата си точка за сезона. Това стана възможно благодарение на десетото място на Естебан Окон в Маями. Французинът започна да се чувства по-комфортно зад волана на A524 и да извлича повече скорост. Въпреки това той призна, че има още работа за вършене, преди отборът да се бори за по-челни позиции.

Шафнауер отправи немалко критики към Алпин след напускането си през миналото лято. Той също така отрече да е един от главните виновници за текущото състояние на отбора. По-рано тази седмица той отново не пропусна да „захапе“ Алпин в разговор в подкастa на racingnews365.

„За мен това не е много. Миналата година, когато имахме всички тези старши специалисти, които после напуснаха, мисля, че спечелихме шест точки“, сподели Шафнауер.

„Напуснахме Маями с шест точки в торбата После отидохме в Монако и мисля, че там отбелязахме 24 [21] точки.“

„Те се борят. Не виждам да правят това, което направи Макларън. Интересно ми е ако тази година отидат в Монако дали ще спечелят 24 точки, или пък на Имола? Не мисля, че това ще се случи“, завърши Отмар Шафнауер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Otmar Szafnauer (@otmarf1)

Има и някои положителни новини относно Алпин. Преди няколко дни отборът привлече Давид Санчес. Френският инженер ще ръководи техническия отдел на екипа и ще се отчита директно на Бруно Фамен. Санчес има много опит в F1, включително в Макларън и Ферари.