Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 във Франция и Италия само по платена телевизия

Формула 1 във Франция и Италия само по платена телевизия

87
0
Бърни Екълстоун

Формула 1 ще се излъчва само по платени канали във Франция и Италия през новия сезон.

На Апенините състезанията ще вървят по Sky Italia, докато във Франция зрителите ще трябва да дават по 35 евро на месец, за да си осигурят гледането на Canal +.

И ако в Италия вероятно ще има някои състезания по обществените канали или на запис, то във Франция договорът на TF1, който предава Формула 1 от 2002 г. въобще не е подновен. И това се случва в момент, когато трима представители на „петлите” ще стартират през този сезон, след като дълги години французите нямаха и един свои представител.

По време на Гран при на Унгария през 2011 г. Бърни Екълстоун хвърли истинска „бомба”, когато обяви, че през 2012 г. Формула 1 ще се излъчва директно във Великобритания само от платен телевизионен канал. Обществената телевизия ВВС предава вече само няколко състезания.

В нашата страна Формула 1 също вече се предава по платения TV+ на Булсатком.

Всичко това ограничава силно разпространението на спорта в момент, когато мнозинството от отборите изпитват сериозни финансови затруднения, заради липсата на спонсори.

„Ситуацията е много трудна”, заяви наскоро Мартин Уитмарш пред ВВС. „Живеем в свят на реклама и рекламата е навсякъде по цял свят. Нашият рейтинг обаче пада. Взехме някои мерки, но мисля, че е трудно за доста отбори.”

Според шефът на Макларън и асоциацията на тимовете от Формула 1, седем от общо 11-те отбора във Формула 1 в момента нямат реални сериозни приходи от спонсори! Дори екип като Лотус няма никакви големи рекламодатели и не е сигурен в развитието си.

В същото време през миналата седмица Бърни Екълстоун обяви, че отборите били „по-богати от Господ”, въпреки че Испания Рейсинг фалира, а Маруся и Катерам наеха своите пилоти единствено според парите, които им донесоха.

Ситуацията е много странна, защото самите отбори позволиха на Екълстън да продава правата на платени телевизии.

Преди години те изискваха от него състезанията да се излъчват ефирно на важните пазари. В дългите преговори за пари с него напоследък обаче, той прие да им дава по-голям дял от печалбите на Формула 1, но без да му се бъркат, на кого продава правата и домакинствата. Сега бумерангът се връща върху отборите, които взимат по някои милион повече от него, но нямат спонсори и карат на празни писти, като тези в Бахрейн и Южна Корея, вместо във Франция и Холандия.