Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Херес посреща F1 със слънце

Херес посреща F1 със слънце

72
0

Южният испански град Херес де ла Фронтера, на чиято писта утре започват изпитанията на новите автомобили във Формула 1, посрещна екипите с хубаво, пролетно слънце и температури около 18 градуса на сянка. Метеорологичните условия се оправиха буквално на обяд, когато тимовете още наместваха последните елементи от оборудването. Вчера, а и тази сутрин бе доста по-хладно, мрачно, преваляваше, но прогнозата за следващите дни е за хубаво, сухо време.

Пистата не е сред модерните Формула 1 трасета, сравнително бавна е, с много завои, както и с доста агресивна настилка. Този характер бе сред причините Форс Индия да не се появат изобщо на трасето в Андалусия. Но всички останали са тук с новите болиди, като има суетене само дали всичко ще е готово навреме при Ред Бул. Останалите нямат търпение изпитанията утре сутринта да започнат. Дължината на една обиколка е 4,428 км с включването на шикана, а общо пистата с всичките си съоръжения заема 113 хектара. В комплекса има и трасе за мотокрос, а до него е прекрасният голф център и 5-звезден хотел Монтекастильо, където спят част от пилотите и екипите.

Предвид характера на пистата, който не отговоря на модерните стандарти за състезания от Формула 1 (нищо че е била домакин на велики битки като тези между Менсъл и Сена и се стигне до Вилньов и Шумахер), общината в града има амбицията да превърне Херес в мотоциклетна столица на света.Тук от години се прави едно от най-добрите състезания в МотоGP, за което се изсипват по 100 000 мотористи от цяла Европа.

В момента градчето, прочуто със своите сладки вина, които англичаните са нарекли шери, е още празно и живее в нормалния си зимен ритъм с пълни улици до обяд и привечер и пълна пустота по време на сиестата и късно вечер. Кризата си личи сериозно, а промоциите са забележителни, като кафе и сандвич са между 2,20 и 2,50 евро. От утре обаче се очакват над 50 000 зрители за тестовете, които ще напълнят над 50% от хотелите.

Въпреки скептицизма относно характера на пистата и тезата, че на нея няма как да видим истинските възможности на колите, експерти са убедени във важността на първите тестове да бъдат проверени всички системи и начин на работа на звената, връзките. Инженерите искат да проверят дали всички данни от аеротунелите и CFD симулациите ще бъдат потвърдени и на трасе, как ще сработи всичко реално.

Що се отнася до пилотите, то Карун Чандок твърди, че каквото и да си говорим за началните изпитания, пилотите всъщност почти веднага разбират какво ги очаква през целия сезон. Те са абсолютно наясно веднага какво е поведението на колата, какво е нивото на аеропритискане, как завива, как спира, къде се усеща нестабилност. Чандок е абсолютно убеден, че след това всичко се донастройва, но заложеният характер в колата се открива още първия ден.

В тази връзка на пистата някои – къде на шега, къде наистина – обявиха, че Мерцедес започват с предимство след филмовия си ден са Силвърстоун през седмицата и направените 18 обиколки. Пади Лоу обаче отрече напълно подобно нещо и обясни, че сесията е била в лошо време, с демонстрационни гуми, в рамките на правилата и реално условията са ставали само за снимки.

Истинската поява на колата ще е утре сутринта на пистата Херес. Уилямс също обявиха, че няколко минути преди старта на изпитанията в 9 часа ще покажат автомобила и екипа си за снимки.

Преди това обаче, по-късно днес от 17 ч. местно време ще видим за първи път в пита новия болид на Торо Росо. Той ще е десетият по ред за тима, който ще празнува юбилей от създаването си, като наследник на Минарди.

Програмата за теста на Херес

Отбор

Неделя

1 февруари

Понеделник

2 февруари

Вторник

3 февруари

Сряда

4 февруари

Мерцедес

Нико Розберг

Люис Хамилтън

Нико Розберг

Люис Хамилтън

Ред Бул

Даниел Рикиардо

Данил Квят

Даниел Рикиардо

Данил Квят

Уилямс

Валтери Ботас

Валтери Ботас

Фелипе Маса

Фелипе Маса

Ферари

Себастиан Фетел

Себастиан Фетел

Кими Райконен

Кими Райконен

Макларън

Фернандо Алонсо

Дженсън Бътън

Фернандо Алонсо

Дженсън Бътън

Торо Росо

Карлос Сайнц

Макс Верстапен

Карлос Сайнц

Макс Верстапен

Лотус

Пастор Малдонадо

Ромейн Грожан

Пастор Малдонадо

Ромейн Грожан

Заубер

Маркус Ериксон

Фелипе Наср

Фелипе Наср

Маркус Ериксон