Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ливърпулска болница почете професор Сид Уоткинс

Ливърпулска болница почете професор Сид Уоткинс

37
0

Специализираната неврологична болница The Walton Centre NHS Foundation Trust почете професор Сид Уоткинс, като кръсти сграда на негово име. Новото триетажно съоръжение ще се казва Sid Watkins Building и ще бъде открито през януари 2015 г. Там ще се помещава отделението по рехабилитация, допълнителни медицински програми и тренировъчни съоръжения, както и департамента за мозъчни контузии. Предложението новото крило да бъде кръстено на професора е дошло от лекарите в болницата.

Неврохирургът, който години наред бе главен лекар във Формула 1, бе родом от Ливърпул, където се намира болничното заведение. Той почина през 2012 г.

В продължение на повече от три десетилетия професор Уоткинс работи за подобряване на безопасността в спорта.

– Професор Уоткинс бе един от най-великите хора в медицината, с които съм се срещал. Неговата отдаденост в постоянното търсене на нови пътища за работа, в даването на втори шанс на хората имаше огромен принос както в лекарския свят, така и в битието на тези, които имаха късмет да получат помощта и частица от таланта му да дава живот – заяви трикратният F1 шампион Джеки Стюарт. – Приносът му за спасяване на животи в автомобилния спорт никога няма да бъде забравен и този жест е съвършено подходящ, за да се помни името му завинаги.

Съпругата на професора Сюзан Уоткинс присъства на кръщаването на сградата.

– Мъжът ми щеше да се гордее, че името му стои на това съоръжение. То по определен начин отразява целия му живот и в някаква степен го връща към корените му – у дома в Ливърпул – каза тя.

През кариерата си професор Уоткинс работи в множество аспекти на специалността си, включително контузии на мозъка и гръбнака. Той е сред хората, развили бързата помощ с хеликоптер в Royal London Hospital, включваща възможността за спешен мозъчен скенер – нещо, което бързо е възприето и в други болници. Във Формула 1 установява методи на работа специално за рисковите условия на състезанията.

Близък приятел с трикратния световен шампион Аертон Сена, неврохирургът е назначен след смъртта на бразилеца за председател на комитета към ФИА за безопасност. По-късно става президент на института на федерацията за безопасност в автомобилния спорт, който се занимава с насоки и работа по конструкцията на коли, писти и оборудване за пилота от гледна точка на сигурността. Професор Уоткинс инициира задължителното присъствие на медицински екип на всеки старт от Формула 1, както и по време на тестове. Към програмите му са привлечени водещи медици от цял свят.

– Професор Уоткинс е легендарна фигура и вдъхновява лекари по цял свят. Благодарни сме на госпожа Уоткинс, че ни позволи да почетем съпруга й – заяви главният изпълнителен директор на болницата Крис Харъп.

Болницата учреди и „Sid Watjins Fund”, чрез който да подкрепя иновации и развитие на диагностичния процес, лечението и грижите за неврологични травми и болести.