Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Много дребни детайли дали увереност на Кими

Много дребни детайли дали увереност на Кими

39
0

Кими Райконен заяви днес на пистата в Мексико, че множество дребни подобрения са направили болида на Ферари по-добър за него този сезон и той се чувства по-удобно в него. Това обаче съвсем не означава, че е доволен, независимо, че се представя в доста състезания по-добре от съотборника си Себастиан Фетел.

„Миналата година не се чувствах дискомфортно и колата ни никак не бе лоша”, обясни финландецът. „Сега колата ни е по-добра, но останалите също са напреднали и няма как да съм доволен от сезон в който не се борим за първата позиция.”

Кими обясни, че страшно много неща са се подобрили не само в болида. Самата дейност на тима в организацията и работата като цяло е по-добра, но за жалост резултатите са по-лоши и трябва всичко да се анализира много внимателно. Една от възможните причини вероятно е работата с меките гуми, с които противниците се справят по-добре.

Кими отново призна, че във Ферари нямат точни отговори защо колата им така рязко губи скорост спрямо преките съперници при по-високи нива на аеродинамични притискания. Той каза, че не се притеснява, че заради разредения въздух в Мексико отново крилата трябва да са по-вдигнати.

Фетел от своя страна говори доста за самата организация във Ферари и неговата собствена роля в тима. Обясни, че връзките между 2300 души трябва да се изгладят перфектно, за да има топ резултати. Той самият вече е в съвсем нова роля в живота си и в този процес на изграждане на тима в сравнение с времето му в Ред Бул, когато беше просто млад пилот.

„Ясно е, че предстои още много, много работа”, заяви Себ. „Всъщност много неща се промениха към добро от първия ден, в който дойдох в Маранело и няма причина да имаме по-лоши резултати. Но във Формула 1 нещата не се променят с кликването на мишката на компютъра. Тимът ни е много по-силен, но просто е много сложно една нова структура да заработи перфектно и да бъде максимално ефективна.”

„Не е извинение, но всички в завода работят усилено. Трябва да вдигнем обаче летвата отново, да се подобрим още.”

Себ обясни още, че самото разбиране работата на колата ще помогне за развитието й през следващия сезон.

Фетел бе помолен да коментира виртуалния сейфти кар като част от Формула 1 и доколко системата помага или пречи на атрактивността на спорта. Дипломатично той отговори, че щом е приет, значи има причина, но обясни, че в голяма степен появата му е малко нечестна, като в миналото състезание е ощетил него и други пилоти, а е помогнал на Нико Розберг.

На въпрос дали все пак не предпочита германец да спечели титлата, Себ отговори, че всеки се бори за себе си.