Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес и Ред Бул са променили окачванията си след нареждане от ФИА

Мерцедес и Ред Бул са променили окачванията си след нареждане от ФИА

70
0

Тимовете на Мерцедес и Ред Бул са получили нареждане от ФИА да направят промени по окачванията си след проверките на системите от страна на федерацията по време на предсезонните тестове в Барселона. До миналия сезон двата тима използваха умни решения в своите окачвания с хидравлика, които реално пресъздаваха ефектите от забранения през 2014 г. FRIC (Front and Rear InterConnected или взаимно свързване на предното и задното окачване).

В началото на тази година от Ферари отправиха запитване към централата дали може да въведат система на окачването HPC (Hydraulic Pitch Control), която също пресъздава FRIC. Въпросът на Скудерията бе дали подобни системи не нарушават точка 3.15 от техническия регламент на F1, която забранява използването на подвижни аеродинамични елементи.

Тогава техническият делегат на ФИА Чарли Уайтинг, който вече не заема този пост, отговори, че според него всяка система на окачването, която влияе целенасочено на аеродинамиката и променя реакцията на колата при определен товар, би противоречила на техническите правила. Изглежда след проверките на ФИА на тестовете, е било установено, че окачванията на Мерцедес и Ред Бул не отговарят напълно на това изискване и тимовете са били заставени да променят някои от елементите по тях.

Не е ясно в каква степен това е засегнало цялостната концепция на колите на Сребърните стрели и Биковете. Но според motorsport.com през миналата година от Мерцедес не са ползвали този тип окачване във всички състезания и то не е от решаващо значение за представянето на колата. Според Уайтинг след взетите мерки не би трябвало да има протести от страна на други отбори по време на уикенда на Албърт парк срещу двата отбора.