Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес работят по W-duct система?

Мерцедес работят по W-duct система?

98
0
Мерцедес F1 W03

В падока на пистата Каталуния се заговори, че в новият болид на Мерцедес е с интегрирана нова система за обдухване на предното крило. Тя е развитие на познатия F-duct, но финландски колеги я кръстиха W-duct. Причината за новото означение е начина на оформяне на каналите.

Въздухът от носа се насочва вътре в самото крило към задния му край и така се гасят вихрите зад крилото. По този начин се подобрява челното съпротивление, а от там и максималната скорост на правите. Има обаче и втора група канали в самото крило, променящи потока при различното движение на колата.

Системата не би трябвало да подлежи на санкция от правилата, защото е абсолютно пасивна, без никаква подвижност на елементите. Просто при различна скорост по различен начин се формират струите и наляганията – под и над крилото, както и около самото него.

Михаел Шумахер коментира снощи, че избраната от тима му форма на носа, а и доста други решения, са тези, които инженерите смятат за най-добри в техния случай и в крайна сметка за достигане на един резултат има много варианти или както той точно се изрази до „Рим има много пътища“.