Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нов завой на 180º: Екълстоун не отписал тийнейджърите като публика, въпросът бил...

Нов завой на 180º: Екълстоун не отписал тийнейджърите като публика, въпросът бил за деца

46
0

Бърни Екълстоун потвърди впечатлението, че напоследък си променя мнението ден за ден. Той заяви на пистата Яс Марина в Абу Даби, където днес е решителната за титлата във Формула 1 надпревара, че не е казвал, че младежите не го интересуват като аудитория за спорта.

В интервю за Campaign Asia-Pacific 84-годишният англичанин заяви, че 15- и 16-годишните хлапета не знаят какво искат и продължи:

– Казвате ми, че трябва да търся канали, чрез които да накарам 15-годишните да гледат Формула 1, защото някой иска да им промотира нов бранд? Те изобщо няма да се заинтересуват. Хлапетата ще видят Ролекс, но ще отидат ли да си купят? Не могат да си го позволят. Или другият ни спонсор UBS – дечурлигата не се интересуват от банки. Така или иначе нямат достатъчно пари, които да инвестират в проклетите банки. По-скоро ще се насоча към 70-годишен човек с много средства.

Освен това Екълстоун няколко пъти повтаря „така нареченото „младо поколение””. В Абу Даби обаче бе категоричен пред Ройтерс, че не е споменавал подобно нещо:

– Никога не съм казвал по-младо поколение, казах деца. Въпросът към мен бе за децата. Не знам колко 6- или 7-годишни хлапета има с Ролекс, който вероятно родителите са им купили. Отговорих на въпрос. Въпросът бе за деца. Това е.

Коментарът бе направен, след като управляващият търговските права на спорта връчи „Bernie Ecclestone Trophy” на отбора-победител в турнира „Formula One in Schools”.

– Искаме да привлечем тийнейджърската аудитория. Това искаме да сторим. Така те ще израснат до днешните 30-годишни – допълни той.

По-ранното интервю на Екълстоун бе възприето крайно критично, но шефовете на отбори се въздържаха от открити критики, когато им бе поставен въпросът каква е тяхната целева аудитория. Кристиан Хорнер например посочи, че брандът Ред Бул се свързва в голяма степен с младите и има голям брой последователи сред тях, без значение от пола. Той обаче подхвърли също така, че когато си на 84, то 70-годишните ти изглеждат още сравнително млади.

Междувременно Екълстоун се срещна в Абу Даби с представители на по-малките отбори във Формула 1 – Форс Индия, Заубер и Лотус – относно притесненията им за финансите и разпределението на приходите в спорта. На събирането присъства и председателят на CVC Кепитъл Партнърс Доналд Макензи. Съсобственикът и шеф на Лотус Жерар Лопес заяви, че Екълстоун и Макензи са организирали срещата и продължи:

– Резултатът е, че те двамата разбраха, че трябва да предприемат действия. Няма да навлизаме в подробности за дискусията, но ще прегледат редица неща. Смятам, че този път схванаха – поне на срещата се съгласиха с поставените въпроси. Формула 1 се превръща в надпревара на бюджети, като парите се разпределят по несправедлива схема. Нямаме претенции към общите средства, за които се знае, че са към 900 милиона. Ключът е разпределението. Доналд и Бърни се съгласиха, че има проблем, че ние не сме просяци, а имаме разумни и практични доводи, както и че ситуацията трябва да се разреши от всички – не само от тях или от нас. Предприемането на действия обаче изисква всички да седнат на масата и да са логични (в разсъжденията си). Ще видим какво ще стане, ако не са.

Лопес допълни, че CVC били разтревожени, тъй като в момента, когато придобиха Формула 1, на екипите се даваха 245 милиона, сега са близо 900 млн. долара, а спортът е в кажи-речи по-лошо състояние.