Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул най-бързи във втората сесия преди Гран при на Италия

Ред Бул най-бързи във втората сесия преди Гран при на Италия

65
0
Марк Уебър

Пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър бяха най-бързи във втората свободна тренировка преди Гран при на Италия. Трикратният световен шампион бе недостижим и бе с повече от 6 десети от секундата пред съотборника си. Трети остана Кими Райконен (Лотус) – на 0,663 сек от немския пилот.

Сесията започна без забавяне, а температурите се бяха покачили до 29 градуса на въздуха и 42 на асфалта. Началото бе леко хаотично, като Жан-Ерик Верн на два пъти излиза от трасето, Кими Райконен почти се завъртя в първи завой, а Жул Бианки изхвърча в чакъла на Аскари, последван скоро и от Ромейн Грожан. Темпото постепенно се успокои, а след няколко смени на върха на таблицата застана Себастиан Фетел с 1:25.616 мин. Още в следващия си бърз тур трикратният световен шампион свали на 1:25.038 – повече от половин секунда по-добро от това, с което Люис Хамилтън оглави класирането сутринта. Междувременно в бокса на Ред Бул сменяха батерията за KERS в болида на Марк Уебър. Шефът на екипа Кристиан Хорнер обясни, че се е появил проблем в края на първата сесия. Австралийският пилот изостана само с около пет минути от програмата си, но бързо навакса загубеното време.

Фелипе Маса се оплака, че Ферари-то му продължава да е с нестабилна предница, а Дженсън Бътън продължаваше да се бори със задната част на своя Макларън. В Скудерията основната точка в следобедната програма бе работа с гумите и сравнение представянето и издръжливостта на типовете хард и медиум.

Времената още от първата сесия бяха близки, както се очакваше – коментира техническият експерт на ВВС Гари Андерсън. – На Монца винаги се получава така. Пилотите изкарват повече от 70% от обиколката на пълна газ и има много малко места, където може да се получи разлика. Мерцедес изглежда имат добър пакет за това трасе. Ред Бул са в очакваната форма, а с минималистичното си задно крило отборът използва чудесното аеропритискане, което болидът им създава. Според мен има какво да се очаква от Ферари. Те изпробваха паралелно предните си крила и ще продължат тестовете с новото задно, когато на пистата има повече натрупана гума.

Близо половин час след началото на тренировката започнаха и изпитанията на мекия тип гуми. Даниел Рикиардо пръв сложи медиум на своето Торо Росо, последван от Валтери Ботас (Уилямс). При първото си излизане с тези гуми Фетел подобри постижението си сериозно с най-добри времена във всички сектори. Той пръв слезе под 1:25 мин – 1:24.721, а втори вече бе излязъл Уебър. Себастиан продължи със серията си обиколки и свали до 1:24.453 – -0,623 сек спрямо постижението на Марк и с почти цяла секунда по-добро от времето на третия в този момент Нико Розберг (Мерцедес).

Фернандо Алонсо на свой ред излезе с медиум и при първия си опит даде трето време, на 0,877 сек зад Фетел. Рейсинженерът на Малдонадо пък потвърди на пилота си по радиото, че най-добрите времена с меката смес идват във втори-трети бърз тур в сериите. Третата позиция вече бе заемана от Кими Райконен, следван от съотборника му Грожан, като те бяха с абсолютно идентично време (1:25.116) – +0,663 спрямо Фетел.

В Мерцедес заложиха на изпитания с много гориво във втората сесия, като в част от нея Люис Хамилтън бе с гуми медиум, докато Нико Розберг бе с хард за паралелно сравнение поведението на колата. Двамата вървяха на шеста-седма позиция в класирането (зад Алонсо). Англичанинът няколко пъти излиза от трасето и като че ли имаше грижи с баланса на спирачките. Роб Смедли пък напомни на Маса да внимава за задните си гуми в дългата серия от обиколки. Бразилецът бе на осма позиция пред пилотите на Макларън, когато се обади, че има проблем със скоростната кутия и получи инструкция да се прибере.

Температурата на асфалта бе достигнала 44 градуса, когато в последния четвърт час за подготовка днес на практика всички пилоти бяха на трасето. Фетел бе направил серия с хард (след като даде най-доброто време, до което никой не се доближи) и излезе за нова поредица обиколки с медиум. Той остана най-бърз пред Уебър, Райконен, Грожан, Алонсо, Хамилтън, Розберг, Маса, Бътън, Серхио Перес и т.н.