Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Възхищавам се на Мерцедес, защото знам какви усилия са необходими за...

Тод: Възхищавам се на Мерцедес, защото знам какви усилия са необходими за постижения като техните

40
0

Жан Тод заяви, че се възхищава на Мерцедес, защото знае какви усилия трябва да се положат, за да наложи един отбор доминация, каквато тимът от Бракли има във Формула 1 през последните три сезона.

Президентът на ФИА изживя такъв период по време на собствената си кариера – от 2000 до 2004 г. като спортен директор на Ферари. Той пое ръководството на Скудерията в средата на 1993 г., преструктурира тима, привлече Михаел Шумахер и редица технически специалисти, след което през 2000 г. немският пилот спечели първа титла за легендарния тим от Маранело след 21 години без триумф в шампионата. Шумахер и Ферари доминираха в първенството в продължение на пет години.

Превъзходството на един екип в продължение на няколко години (Ред Бул от 2010 до 2013 г., а след това Мерцедес от 2014 до 2016 г.) често е сочено като причина за намаляване на зрителския интерес, както по пистите, така и пред телевизионния екран. Според Тод обаче, Мерцедес и новият шампион в F1 Нико Розберг заслужават признание за постиженията си.

„Нико управляваше изумителен автомобил, защото автомобилният спорт е много специфична дисциплина: нужни са кола, отбор, пилот и на това ниво всичко е ултра важно”, заяви Тод. „Под ръководството на Тото Волф Мерцедес успя да открие всички съставки и да ги напасне, вследствие на което се радва на успех. Много често чувам оплаквания, че тимът е прекалено добър, че пилотите им са твърде силни, но те са такива, защото вършат най-добра работа от всички. Трябва да отбележа, че имах късмет в един друг период от живота ми да изживея подобно нещо и се възхищавам на постиженията им, защото знам какви усилия са необходими, за да бъдат постигнати.”

„Нико трябваше да се бори със страхотен шампион като Люис Хамилтън. В крайна сметка той бе най-добър през изминалия сезон, защото спечели шампионата. Много неща се случиха през изминалата година и победителят е Нико Розберг. Поздравявам го за това изумително постижение.”