Начало Рали Утре стартира второто екорали България

Утре стартира второто екорали България

43
0

Второто екорали България – кръг от Световната енергийна купа на ФИА (Alternative Energies Cup) започва утре в София. Състезанието е 10-и кръг от сериите и засега на старт ще застанат 21 екипажа.

Организатори на надпреварата са Съюзът на българските автомобилисти, Българската федерация по автомобилен спорт и АСК Интерспийд Нова генерация. Ралито се реализира в подкрепа на София за Европейска столица на сспорта през 2017 г. и кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Преди състезанието в България са миналите стартовете в:  Монте Карло, Сан Марино, Сан Себастиан (Испания), Болцано (Италия),  Нюрбургринг  (Германия), Сестриере (Италия) и Белграс (Сърбия). След нашето рали остават стартове на Сузука (Япония), Претория (Южна Африка) и Атина (Гърция).

Церемониалният старт е утре от 20.30 ч. през Гранд хотел София, а на другия ден екипажите ще поемат по маршрут   с дължина 629,87 км. През първия ден – събота, колоната ще тръгне от София, през Мухово, Оборище, Стрелча, Копривщица, Беклемето, Троян и Ловеч. Във втория ден от Ловеч автомобилите ще преминат през Малки Вършец, Карамичевци, Априлци, Орешак, Гложене, Тетевен и София. Финалът е около 17 ч. в неделя пред Гранд хотел София. В предварителните заявки са 7 екипажа с електромобили, 2 с хибриди и 12 с газ – пропан-бутан или метан.

На старт ще застане и нашият тандем от Октан рали тийм – Калин Дедиков и Георги Павлов, които съвсем наскоро се качиха на подиума в сръбския кръг от Световната енергийна купа на ФИА – Tesla Rally Serbia. Преди това двамата се представиха отлично и на открито екологично рали в Словения. В момента българският екипаж е на 10-то място в генералното класиране за Световната еко купа на ФИА.