Начало WRC News Нювил поведе след първия етап на рали Португалия

Нювил поведе след първия етап на рали Португалия

79
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил поведе след първия етап на рали Португалия. Пилотът на Хюндай беше най-бърз в суперспециалния първи етап от надпреварата. Второ време даде Себастиен Ожие (Тойота). Третото място остана за съотборника на Нювил От Танак.

Рали Португалия е пети кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по тежките чакълени пътища около град Матузинюш в окръг Порто. Участниците ще изминат общо 22 специални етапа с обща дължина от 337 км. Стартът в Португалия е един от най-традиционните в графика на WRC и присъства още в първия календар през 1973 г.

По-рано днес се проведе шейкдауна. Най-бърз в него беше Дани Сордо. Испанският ветеран записва първо участие през тазгодишната кампания в WRC. Сордо дели третия автомобил на Хюндай заедно с Андреас Микелсен и Есапека Лапи. Втори и трети в шейкдауна останаха другите пилоти на Хюндай Тиери Нювил и От Танак.

Вечерта се проведе суперспециалния първи етап от рали Португалия. Той беше на специално асфалтово трасе с дължина от 2.94 км във Фиейра да Фоз.

Нювил беше най-бърз в откриващата отсечка на рали Португалия 2024. Белгиецът Ньовил се нуждаеше от всяко предимство, което можеше да получи зад волана на своя Хюндай i20 N Rally1. Утре Нювил има трудната задача да отваря пътя, което може да му коства ценно време.

„Не искам да бъда този, който ще разруши страхотната атмосфера, която цари тук“, каза Нювил. „Но етап като този с толкова донъти няма няма нищо общо с тези утре. Да карам със със същите гуми е абсолютна глупост. Казвали сме го много пъти, но никой не ни слуша“, добави пилотът на Хюндай.

Второто място зае Себастиен Ожие. Осемкратният световен шампион записва трето участие за тази година. Ожие има пет победи в Португалия, като последната от тях беше през 2017 г.

Трети на 1.6. сек. от Нювил финишира От Танак. Естонецът се надява да запише първи подиум от началото на годината и да се включи в борбата за световната титла. Четвърти и пети се класираха пилотите на Тойота Такамото Кацута и Кале Рованпера. Шестото място беше за Адриен Фурмо (М-Спорт Форд). Седми остана Дани Сордо, следван от Елфин Еванс (Тойота) и пилотите от WRC2 Йоан Росел (Ситроен) и Пиер-Луи Лубе (Шкода). щ

Вторият пилот на М-Спорт Форд Грегоар Мюнстер даде 18-то време. Състезателят с български лиценз Николай Грязин (Ситроен) остана 16-ти. В клас WRC2 на рали Португалия участва и Крис Мийк (Хюндай). Британецът спечели състезанието през 2016 г.