Начало WRC News Ожие води след втория ден в Мексико

Ожие води след втория ден в Мексико

376
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие, снимка: Ситроен

Шампионът Себастиен Ожие със Ситроен С3 води след втория ден на рали Мексико. Надпреварата е 3-и кръг от първенството на WRC. Той има аванс от 14.2 сек пред изненадата до момента Елфин Еванс с Форд Фиеста от екипа на М-Спорт.

Прашните макадамови отсечки в планините покрай Леон взеха бързо 2 жертви. От надпреварата отпаднаха пилотите на Хюндай Андреас Микелсен и Дани Сордо. Така те оставиха Тиери Нювил сам да се бори с конкуренцията.

А денят започна много добре за Микелсен, който спечели първите 2 отсечки и поведе в класирането. След това обаче той спря в края на второто преминаване на етапа El Chocolate със счупено окачване. Оказа се, че норвежецът е ударил голям камък.

Това изведе Ожие напред. Денят за него обаче също не беше без проблеми. Той спука гума, но загуби малко време, като не се наложи да я сменя в етапа.

Беше почти перфектен ден, каза Себастиен. – Но не беше лесно. Да стартирам 3-и по етапите не беше идеално. Сцеплението беше много ниско при първите преминавания.“

Еванс се възползва именно от по-задната си стартова позиция, за да излезе на 2-о място. Той през почти целия ден води битка с Крис Мийк от Тойота. Последният е на 21.1 сек от водача, като имаше проблеми заради попаднал мръсен прах в автомобила му.

Очаквано лидерът в шампионата От Танак с Тойота Ярис загуби доста време. Като първи по етапите, за него условията бяха най-лоши. Той все пак е 4-и, на 37.1 сек от лидера. В края на деня естонецът изпревари Есапека Лапи със Ситроен. Финландецът е 5-и на 2 сек.

Неговият сънародник Яри-Мати Латвала (Тойота) пък отпадна заради повреда в алтернатора. Шестата позиция се заема от Тиери Нювил с Хюндай, който спука гума и загуби общо 1 минута спрямо Ожие. Теему Сунинен с Форд Фиеста също отпадна след катастрофа.