Начало WRC News Танак катастрофира страховито, Еванс води в рали Монте Карло

Танак катастрофира страховито, Еванс води в рали Монте Карло

2214
0
От Танак
От Танак; снимка: Хюндай

От Танак катастрофира тежко в първия пълен ден на рали Монте Карло. Автомобилът му Хюндай i20 Coupe WRC бе много сериозно потрошен. Пилотът и навигаторът му Мартин Ярвеоя са слезли сами от колата след страховитото неколкократно премятане през покрив.




От тима на естонците пуснаха специално изявление, в което оповестиха, че инцидентът е станал на 9,2 км след старта на 20,68-километровата четвърта отсечка в надпреварата.

„Екипажът От Танак – Мартин Ярвеоя катастрофира по време на SS4 (Сен Клеман – Фрайсиниер) в петък сутринта”

„Пилотът и навигаторът са излезли сами от автомобила след инцидента. Танак и Ярвеоя са откарани в болница за преглед, каквато е стандартната процедура при катастрофи от този тип. Хюндай Моторспорт ще даде допълнителни подробности в края на деня.”

Междувременно Елфин Еванс е начело в рали Монте Карло, което е първи кръг от световния шампионат за 2020 г.

Тиери Нювил водеше до третата отсечка – белгийският пилот на Хюндай излезе начело след първите две състезателни дистанции, проведени късно снощи. Той бе най-бърз в SS2 – отсечката бе опасна заради многото лед по настилката.

„Условията бяха сложни”, коментира Тиери, след като се оказа, че е с 19,1 сек по-бърз от втория в класирането Себастиен Ожие (Тойота) и с над 25 сек от всички останали. „Първата отсечка бе мръсна и малко се обърках. Във втората се почувствах значително по-добре. Условията се промениха към края и не съвпадаха с бележките ни. Постарах се да анализирам ситуацията в движение и да запазя спокойствие.”

Нювил спечели и SS3 – първата петъчна отсечка. Еванс бе най-бърз в следващите две и на обедния сервиз бе пръв в генералното подреждане, на 8,9 сек пред Нювил. Трети е Ожие, следван от Себастиен Льоб с третия Хюндай, Есапека Лапи (М-Спорт), Кале Рованпера с третия Ярис WRC и т.н.