Начало Рали Лапи води след втория ден във Финландия

Лапи води след втория ден във Финландия

50
0

Есапека Лапи с Тойота води след втрия ден на рали Финландия, 9-и кръг от първенството на WRC. Неговият съотборник и сънародник Яри-Мати Латвала е втори на 4.4 сек. Доминацията на местните пилоти допълва Теему Сунинен с Форд Фиеста от М-Спорт, който е 3-и, на 19 сек от водача.

В същото време претендентите за титлата имаха сериозни проблеми. Лидерът в шампионата Себастиен Ожие от М-Спорт счупи задно окачване след скок и се удари в дърво, а преследвачът му Тиери Нювил с Хюндай е едва 8-и на близо минута след лидера Лапи, който бе най-бърз в 8 от 13-те отсечки до момента.

Сунинен направи страхотно каране в едва второто си рали с кола от WRC, като бе най-бърз в две отсечки. Финландецът има 14 сек аванс пред 4-ия Крейг Брийн със Ситроен C3. Пети е друг финландец – Юхо Ханинен с Тойота, който е на 6.1 сек зад Брийн. Ханинен удари камък и счупи задно окачване, но не загуби много време.

В началото на деня начело излезе От Танак от М-Спорт с Форд Фиеста, но естонецът мина през камък и спука гума, губейки около 90 сек. Той завърши деня 10-и, като пред него е Крис Мийк със Ситроен C3. От надпреварата отпадна и Хейдън Падън с Хюндай, който също мина през голям камък и разби окачването си.