Начало Рали Четири специални етапа в рали спринт Вида

Четири специални етапа в рали спринт Вида

79
0

Този уикенд е стартът на рали Вида. Състезанието е с традиции в забравения от всички северозападен край на България, но по финансови причини бе забравено от 2010 г. насам. Тази година отново се завръща благодарение на Община Видин и АСК Жико Моторспорт.

Това състезание е втори кръг от националния шампионат след старта във Варна, тъй като спринтовете в Самоков и Твърдица не носеха точки за шампионата. Затова лидер в класирането е екипажът Пламен Стайков – Рафи Кадир (Евроком) с Мицубиши Лансер Ево 9 с 25 т., следвани от Мартин Сурилов – Здравко Здравков (Стари столици), също с Мицубиши Лансер Ево 9 с 18 т.  Пламен Стайков вече спечели титлата на рали миналия уикенд в Шумен, а дари ще стартира във Видин ще разберем в четвъртък, когато ще се публикуват заявените екипажи. В календара на БФАС е предвиден още един рали спринт – на 1-2 ноември в Пещера. Дали обаче ще го има, не е много сигурно. Защото в календара на БФАС няма нищо сигурно.  

Центърът на ралито е на площад Бдинци в Центъра на Видин, а сервизния парк ще се разположи на паркинга на завод Видахим.  Церемониалният старт е в събота на площад Бдинци от 17:30 ч. Ралито е в 4 скоростни етапа в неделя 19 октомври: СЕ1. Синаговци – Грамада  7.41 км (старт на първия автомобил 10:30 ч.), СЕ2. Водна – Грамада 12.69 км (11:55 ч.), СЕ3. Водна – Синаговци 8.28 км (13:15 ч.), сервизен парк във Видин и СЕ4. Видин от 2.92 км (14:19 ч.) Награждаването е в 15:40 ч., а състезателната дистанция е 31.30 км.

Като няма – няма, ама като има… Става каша!? Причината е, че този уикенд са предвидени още три състезания в различни краища на България. Освен рали-спринт Вида има офроуд в Делиормана, в Добрич, затворен маршрут в Хасково (кръг от шампионата) и за капак – кръг от V1 Чалъндж в Стара Загора. Феновете на моторните спортове са поставени пред уравнение с много неизвестни. И това не се случва за първи път.