Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Бахрейн ще допуска на Сахир само ваксинирани или преболедували COVID-19 зрители

Официално: Бахрейн ще допуска на Сахир само ваксинирани или преболедували COVID-19 зрители

1142
0
Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Пирели

Предположенията, че организатори на състезания от Формула 1 ще въведат изискване за зрителите на състезания на писта във връзка с продължаващата пандемия от коронавирус вече са потвърдени поне за Бахрейн. От пистата Сахир обявиха началото на продажба на билети за Гран при на страната, която трябва да се проведе на 28 март. Надпреварата ще е първи кръг от световния шампионат на F1 за сезон 2021, след като стартът в Австралия бе отложен за ноември.

„Важно: билетите са предназначени само за ваксинирани или възстановили се от COVID-19 хора“, се казва в официалното съобщение на организаторите на Гран при на Бахрейн

„Ако не представите валидна „зелена значка“ при пристигане, няма да получите достъп до пистата“, се допълва в указанията на сайта.

Под ваксинирани се разбира хора, които са получили и втора доза от ваксината повече от две седмици преди пристигане на трасето. За преболедувалите трябва датата на установена инфекция да е също повече от две седмици преди състезателни уикенд.

Първата стъпка в процеса за купуване на билет от уебсайта на пистата е изискване за потвърждение, че съответният човек притежава т.нар. „зелена значка“. Тя се получава през приложението BeAware, което се използва в Бахрейн за контрол разпространението на COVID-19. Приложението дава възможност на пристигащите в страната да си насрочат час за PCR тест. Не е уточнено как чужденци биха могли да закупят билети и да присъстват на надпреварата.

Организаторите ще запазят също така изискванията за носене на маски и спазване на социална дистанция. Зрителите на пистата ще бъдат проверявани също така дали са в добро общо здравословно състояние

Наскоро организаторите на Гран при на Бахрейн предложиха да ваксинират всички във Формула 1, които ще присъстват на предсезонните тестове и първия кръг от сезона. Офертата бе отказана.

Първоначалните предположения, че достъпът до писта може да се определи от това дали човек е ваксиниран или не, се появиха във връзка с надпреварата на Имола. Засега от там няма официална информация за подобно изискване. В Европейската комисия все още се обсъжда евентуално въвеждане на зелени пропуски. Гърция и Дания вече обявиха, че започват работа по свои системи, позволяващи свобода на движение на имунизираните. Дискутира се какво да включва такъв документ за територията на Европейския съюз. Очаква се сертификатът да бъде издаван и за отрицателен тест. Конкретна информация относно предложението ще бъде оповестена на 17 март. В Израел вече въведоха подобна система и провеждат събития, на които се допускат само хора със „зелени паспорти“.