Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраняват огледалата на Мерцедес, но от догодина?

Забраняват огледалата на Мерцедес, но от догодина?

4699
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
снимка: Мерцедес

Появата на Мерцедес F1 W13 с радикално променен дизайн на втория предсезонен тест в Бахрейн предизвика сериозни реакции от страна на съперниците. Кристиан Хорнер инстинктивно обяви колата за нелегална, след което се разграничи от коментара си. От тима му Ред Бул заявиха, че изявлението било неофициално. Матия Биното подходи по-внимателно. Ръководителят на Ферари каза, че според него автомобилът на Мерцедес е легален, но трябва да се разгледа дали въпросните огледала отговарят на духа на правилата. Той ги определи като „космически“ и изрази съмнение, че стойките им изпълняват аеродинамични функции. Тото Волф бе убеден, че тимът му няма да има проблеми, защото е работил с ФИА по проекта и е получил зелена светлина за използване на концепцията.

Отборите по принцип консултират с международната автомобилна федерация по-нестандартните си идеи

Причините са първо да преминат успешно хомологацията и второ – да са сигурни в легалността на автомобилите си. Точно това са направили от Мерцедес. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт това е било в основата на обсъждането, проведено между ФИА и техническите директори на екипите. От федерацията са дали да се разбере, че дори да има протест срещу F1 W13, те няма да обявят концепцията за нелегална, след като вече са я разрешили. Ситуацията е същата като с DAS през 2020 г. Тогава от Мерцедес пак се бяха консултирали с ФИА преди изобщо да пристъпят към реализиране на идеята. Ропотът срещу системата обаче доведе до забраната ѝ за сезон 2021. Това обаче не означава, че тимът от Бракли се е състезавал с нелегална система през сезон 2020, каквото внушение се опитваше да наложи Хелмут Марко например – DAS бе напълно призната от федерацията.

Твърди се, че по време на дискусията между ФИА и техническите директори на F1 отборите са били предложени три опции за действие

Първата е съперниците да направят проучване дали могат да копират концепцията в бъдеще. Това обаче би било сложно, тъй като решенията на отделните отбори вследствие на новите технически правила са различни. Съответно е трудно да се адаптират чужди варианти. Вторият вариант е промяна в правилата, за да се улеснят останалите да копират Мерцедес. Третият е концепцията да бъде забранена, но от сезон 2023 – както бе направено с DAS. Според информацията на Ауто Мотор унд Шпорт в отбора от Бракли са на мнение, че повечето тимове ще подкрепят последното решение.