Начало MotoGP News Бастианини: Опитах да изпреваря Пеко във финалната обиколка

Бастианини: Опитах да изпреваря Пеко във финалната обиколка

180
0
Енеа Бастианини и Франческо Баная
Енеа Бастианини и Франческо Баная, снимка Грезини

Енеа Бастианини финишира на втора позиция в днешната Гран при на Малайзия в MotoGP. Пилотът на Грезини Дукати финишира на по-малко от три десети от победителя Франческо Баная с Дукати. 24-годишният състезател призна, че е планирал да атакува бъдещия си съотборник в Дукати и не е изпълнявал никакви отборни заповеди.

Бастианини водеше битка с Баная през по-голямата част от надпреварата на пистата Сепанг. Състезателят на Грезини Дукати изпревари своя съперник при преполовяването на състезателната дистанция. Бившият световен шампион в Moto2 мина изпревари Пеко на четвърти завой и поведе.

Маневрата на Бастианини не се хареса на ръководството на заводския тим на Дукати. Италианците бяха готови да използват отборни заповеди. В крайна сметка Баная си върна водачеството 7 тура преди финала и пръв пресече старт-финалната линия при развяването на карирания флаг. Пилотът на Дукати не успя да стане световен шампион днес, тъй като Фабио Куартараро не бе толкова далеч. Французинът финишира трети и пренесе борбата за титлата във Валенсия.

В последните няколко старта бе разкрито, че от Дукати са предупреждавали някои от сателитните си пилоти. Примери за това са случаите с Йохан Зарко (Прамак Дукати) в Тайланд и Марко Безеки (VR46 Дукати) в Австралия.

Докато от Дукати изглеждаха замислени на питуола, Бастианини изглежда не е получил инструкции да пропуска Баная. Италианецът се бори упорито и преследва бъдещия си съотборник до последния завой на пистата Сепанг.

Бастианини признава, че е трябвало да преценява всяко движение на Баная с оглед на случващото се в шампионата. Също така заяви, че никога не е оставал умишлено зад заводския пилот на Дукати  в последната обиколка, след като е бил близо до движение от външната страна на девети завой.

„Бях наистина близо, особено в последната обиколка. Мисля, че беше трудно да го настигна в последната част на трасето. За мен беше важно да остана близо до първата позиция“, сподели Бастианини.

„В завой №9 се опитах да вляза отвътре, но беше трудно да направя маневра, макар че избрах външната страна.

„Обичам да атакувам, но винаги съм внимателен, защото тази титла е изключително важна за Дукати. Опитах да изпреваря Пеко във финалната обиколка. Той ми затвори вратата, заради което бях принуден да отстъпя. Не искам да създавам излишни опасности за него или мен. Понякога трябва да видим и каква е ситуацията в общото класиране. Все пак той се бори за шампионата толкова упорито“, добави Бастианини.

Италианецът записа подиум №40 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

Баная записа седми успех от началото на сезон 2022 в MotoGP. Италианецът има 23 точки аванс пред Куартараро преди финалния старт във Валенсия. Италианецът направи отлично потегляне и се озова от девета на втора позиция след преминаването на първи завой. След това пое лидерството от Хорхе Мартин. Пилотът на Прамак Дукати катастрофира на пети завой и се оттегли.

Пилотът на Дукати призна, че темпото на Мартин на старта е било непосилно за него. Същевременно отбелязва, че битката с Бастианини е била най-трудната част от състезанието в Малайзия.

„Реакцията на светофарите беше наистина страхотна, но също така при първото спиране рискувах малко, за да бъда отпред. Това ми помогна много да се боря за победата“, сподели Баная.

„Хорхе беше с невероятно темпо на старта. Той натискаше твърде много. След това имаше две обиколки, в които се опитвах да го следвам. Просто си казах, че мога да се отпусна малко, защото за мен това беше прекалено високото темпо.“

„Когато той катастрофира аз поех водачеството. После просто се опитах да управлявам малко гумите, защото Енеа бе толкова бърз.“

„Това беше един от най-трудните моменти в състезанието.  В един момент той ме изпревари и поведе. Честно казано беше доста трудно да го следвам в началото, защото той имаше повече сцепление в бързите завои, а аз – в бавните. Но спирах толкова силно и прецизно. Заради това вярвам, че именно спирането беше нещото, което ми помогна да спечеля днешното състезание“, добави Франческо Баная.