Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес най-бърз в последния ден от предсезонния F1 тест

Перес най-бърз в последния ден от предсезонния F1 тест

3430
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес; снимка: Майкъл Потс

Серхио Перес бе най-бърз в последния ден от предсезонния тест на отборите от Формула 1. Пилотът на Ред Бул записа 1:30.305 мин. Втори, на 0,359 сек зад него се нареди Люис Хамилтън (Мерцедес). На малко над половин секунда трети бе Валтери Ботас с Алфа Ромео.

От Алфа Ромео съобщиха в началото на последната сесия тестове, че все още разследват причината, поради която Ботас спря по-рано през деня на пистата. Имаше предположения, че е проблем със скоростната кутия, както и такива, че е повреда в задвижващата система Ферари на новия C43. Екипът все пак се справи и малко по-късно финландецът се появи на пистата.

Кристиан Хорнер каза по време на тренировката, че в Ред Бул са доста уверени в силните страни на новия RB19. Хелмут Марко заяви през предишните дни, че било чак плашещо колко добре вървят нещата за тима от Милтън Кийнс. Шефът на отбора се въздържа от подобни изявления.

„Хубавото нещо на тестовете е, че можеш да правиш експерименти. Какво пасва на колата, на гумите, какво харесват пилотите. Изчистихме някои дребни неща, които е по-добре да се проявят сега, отколкото в някоя надпревара. Перес вървеше доста постоянно и резултатите му са сравними с тези на Макс [Верстапен]. Това е окуражаващо, макар че сега целта е оптимизиране на колата за първите надпревари“, каза Хорнер.

„Много е трудно да се каже каква е формата на Ферари и Мерцедес, дали някой крие нещо или има проблеми. В Астън Мартин изглежда са направили сериозна крачка напред. Концепцията им е еволюирала. Фернандо [Алонсо] в частност изглежда много конкурентоспособен“, допълни шефът на Ред Бул в F1

Програмата следобед на повечето отбори бе за дълги серии от обиколки и нямаше сериозни опити за бързи турове. Все пак Перес излезе трети, изпреварвайки Фелипе Другович в подреждането. В Макларън продължаваха да работят по колата си. Наблюдатели споделиха, че техническият директор на екипа Джеймс Кий изглежда притеснен и угрижен от самото начало на тестовете.

Карлос Сайнц пое работата във Ферари от съотборника си Шарл Льоклер, който бе най-бърз до обяд. След първоначалната фаза на програмата си той направи няколко бързи тура и се доближи на 0,138 сек до съекипника си. Малко по-късно съкрати разликата на 0,012 сек, докато Люис Хамилтън се доближи на 0,221 сек до постижението на монегаска. Времето му го качи на трета позиция в класирането, точно пред съотборника му Джордж Ръсел.

През последния час и половина имаше някои бързи серии

Хамилтън излезе пръв с 1:30.781 мин. След това Перес свали това постижение до 1:30.616 (-0,165 сек) с една стъпка по-твърди гуми от тези на седемкратния световен шампион. Люис намали разликата до 0,048 сек. Отговорът на мексиканския пилот бе 1:30.305 мин. Това остана и най-доброто време до края на сесията, последните 15 минути от която бяха посветени на проби на системата за виртуален сейфти кар и други процедури.