Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: В момента сме набрали добра инерция

Васьор: В момента сме набрали добра инерция

1258
0
Фредерик Васьор, Ферари
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор коментира представянето на Ферари във Вегас. Френският специалист вярва, че неговият тим е „набрал добра инерция“. Васьор се надява Скудерията да запази тази инерция в Абу Даби и да спечели битката с Мерцедес.

Ферари показа отлична скорост миналия уикенд в Лас Вегас. Отборът от Маранело зае първите две места в квалификацията на новата улична писта. Шарл Льоклер бе първи, докато Сайнц даде второ време. За съжаление, испанецът потегли 12-ти заради наказание, предизвикано от инцидента в първата тренировка

Льоклер водеше борба за победата в нощната Гран при на Лас Вегас. Състезателят на Ферари обаче нямаше късмет при появата на кола за сигурност и бе задминат от Макс Верстапен и Серхио Перес. Петкратният победител в F1 обаче не се предаде и си върна второто място след невероятно изпреварване срещу Перес в последния тур. Същевременно Карлос Сайнц завърши седми и мина едно място напред заради санкцията на Джордж Ръсел.

Междувременно ситуацията при Мерцедес бе по-трудна. Германският производител не показа толкова добро темпо във Вегас. Люис Хамилтън пресече седми старт-финалната линия, докато Ръсел стана осми заради добавяне на 5 сек. към времето му. Британецът имаше контакт с Верстапен, заради който бе санкциониран от стюардите.

Доброто представяне във Вегас позволи на Ферари да намали още изоставането си от Мерцедес. В момента италианският тим е само на 4 точки спрямо съперниците си от Бракли.  Като се има предвид високият залог както по отношение на престижа, така и на повечето пари от наградния фонд, битката за второто място в класирането при конструкторите ще придаде допълнително измерение на финала на сезон 2023 в Абу Даби.

„Като се има предвид, че преди няколко състезания изоставахме с 60 точки, сме наистина на добър път. Но Абу Даби ще бъде друга история. Четири точки могат да са много голяма преднина, но могат и да са абсолютно нищо“, сподели Васьор.

„Успяхме да се представим на Монца, в Сингапур и в Мексико, както и през този уикенд. Това са все места с различни метеорологични условия, характеристики и смеси. Това ни кара да бъдем повече от мотивирани преди Абу Даби. В момента сме набрали добра инерция“, добави шефът на Ферари.

Васьор призна, че в лагера на Ферари е имало смесени емоции, след като Льоклер поведе в Гран при на Лас Вегас. За нещастие, монегаскът пострада заради появата на колата за сигурност малко след неговото спиране в бокса

„Със сигурност от наша страна чувството е странно. Правиш полпозишън, изпреварваш три пъти Ред Бул в състезанието и финишираш втори. Това не е обичайно!“

„Смятам, че и моментът на появата на колата за сигурност беше най-лошият сценарий за нас. Това беше само четири обиколки след нашия питстоп. Но нещата са такива, каквито са“, обясни Васьор.

„Шарл свърши мега добра работа. Това се отнася и за Карлос. Ако вземете предвид историята от четвъртък, историята от FP1, плюс инцидента в завой №1, той беше 20-ти или 18-ти, но стигна до шестото място. Като цяло за нас това е добър уикенд.“

Васьор призна, че не очаквал Льоклер да изпревари Перес в последната обиколка.

„Беше на границата. В обиколката преди това си казах, че ще се опитаме да го направим. Погледнах разликата на моето табло и си казах „уау, не, твърде далеч е“, твърде далеч е. Но обиколката след това… Бях малко изненадан, вероятно по-малко от Чеко! Но това беше мега добър ход и мисля, че той беше толкова мотивиран да го направи“, завърши директорът на Ферари.