Начало Избрани Норис: Марко твърди, че имам някакви ритуали? Единственият е да изям един...

Норис: Марко твърди, че имам някакви ритуали? Единственият е да изям един пилешки сандвич!

1501
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Майкъл Потс

В навечерието и началото на уикенда за Гран при на САЩ темата за устройството, позволяващо промяна в отстоянието на предната част на болида на Ред Бул от асфалта бе доминиращата тема. Зак Браун от Макларън обаче намери момент, в който да заяви, че казаното от Хелмут Марко по адрес психическата стабилност на Ландо Норис е проява на лош вкус.

Макс [Верстапен] е най-добрият психически и като пилот. Норис е слаб на старта, както и не е най-силен в психологически план. Знаем, че Норис има някои психологически слабости. Чел съм за някои от ритуалите, които му е необходимо да изпълнява в състезателен ден“, заяви Марко преди уикенда в Остин.

В края на юли 81-годишният австрийски съветник на Ред Бул в F1 каза, че Оскар Пиастри бил по-силен психически от двамата пилоти на Макларън. През предходните две години Марко обясняваше, че Норис е единственият пилот от класата на Верстапен и Шарл Льоклер. През лятото на 2023 г. дори се видя с мениджъра на английския състезател по време на уикенда за Гран при на Великобритания, което доведе до сериозни слухове, че Норис може да стане съотборник на Макс. След това заяви направо, че Ландо би бил сред кандидатите за пилоти в Ред Бул ако договорът му с Макларън не бе до 2025 г. Този сезон отношението на Марко в публичните му изказвания рязко се промени.

„Прочетох някои неща, които смятам за наистина разочароващи, но не съм изненадан. Ландо е нещо като посланик за психическо здраво. Тото [Волф] е говорил за психическо здраве. Според мен също въпросът е сериозен и сме се старали да му обръщаме внимание. Да направим така, че да е нормално да се обсъжда“, посочи Зак Браун

„Така че да избереш точно това, за да ръчкаш е доста неподходящо и ни връща някъде към 10-20 години назад (в развитието). Всичко е забавление по отношение подхода на някои хора към състезанията и тактиките, които използват в спортна перспектива. Но мисля, че това демонстрира доста лош вкус“, допълни главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

Норис прояви чувство за хумор към ситуацията.

„[Марко] твърди, че имам някакви ритуали, но мисля, че тук има някаква разлика в превода. Единственият ми ритуал е да изям един пилешки сандвич! В Ред Бул обичат да играят такива игрички. Имаше време, когато това ми влияеш, сега го намирам просто за забавно. Да влезеш в главата на Макс? Не мисля, че може. Трудно е. Макс е един от най-недостъпните в това отношение пилоти. Има слаби места, както видяхме и в Будапеща, но също така е завършен, цялостен състезател, а и е бил в тази позиция (да се бори за титлата) и преди. Битката му с Люис [Хамилтън] (през 2021 г.) бе по-трудна от настоящата. Просто трябва да го побеждаваш, и то с постоянство“, коментира Норис.

„Ако не спечеля, то няма да съм победил. Ще направя всичко, което мога. Може би не изглежда така, но съм доста спокоен. Чувствам най-комфортно сега в сравнение с досегашната си кариера, въпреки че съм в може би най-напрегната ситуация изобщо“, допълни Норис

Норис отдавна говори за психическото здраве и че трябва да му се обръща по-голямо внимание. Не крие, че е работил упорито, за да се справи. Същото прави и най-голямата българска звезда в тениса Григор Димитров. Той коментира въпроса по време на турнира „Стокхолм Оупън“, на чийто финал ще играе днес срещу американеца Томи Пол.

„Имал съм моменти на жестока тревожност, паник атаки – дори по време на тенис мач. Разбира се, винаги помага, когато можеш да говориш с хора и да споделиш, дори да е с друг тенисист. Смятам, че трябва да сме по-открити помежду си. Знам, че е трудно, особено в толкова индивидуален и брутален спорт като тениса. В крайна сметка обаче и ние сме човешки същества. Не сме по-различни от всички останали. Просто се е получило така, че умеем да играем добре тенис, това е“, разказа Димитров.

„Мисля, че много спортисти по цял свят започват бавно да изразяват себе си, което е прекрасно да се види. Особено в НБА виждам доста баскетболисти, говорещи открито за психическото здраве. Ние не говорим достатъчно за това. Говоря от личната си гледна точка, но мъжете като цяло не обсъждат достатъчно този въпрос. А мисля, че трябва – това не е слабост. Тъкмо напротив. Да покажеш уязвимост не е слабост“, каза още Григор Димитров.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)