Начало Рали Латвала поведе в рали Португалия, Льоб катастрофира и няма да продължи

Латвала поведе в рали Португалия, Льоб катастрофира и няма да продължи

26
0
Яри-Мати Латвала

Драматичен старт беляза началото на рали Португалия, четвърти кръг от световния шампионат за 2012 г. В края на първия ден води Яри-Мати Латвала (Форд), но голямата новина е отпадането от състезанието на Себастиен Льоб.

Осемкратният световен шампион катастрофира в третата отсечка (Санта Клара). Той и навигаторът му Даниел Елена са невредими. Техният Ситроен DS3 WRC обаче е твърде повреден, за да могат да продължат ралито.

При десен завой Себастиен е завил наляво. Не е имало грешка в бележките, но той е следвал повече пътя, отколкото тях. Каза ни, че ударът не е бил твърде силен. Колата се е преобърнала няколко пъти – обясни шефът на екипа Ив Матон.

Льоб бе избрал да стартира втори по трасето, веднага след съотборника си Мико Хирвонен. Съперниците от Форд заложиха на напълно различна тактика и Латвала бе 17-и в стартовия ред.

Не беше лесна вечер, но изборът на позиция ни се отплати. Няма да е добре да сме толкова назад, ако утре вали, но ще имаме меки гуми за такива условия – сподели финландецът.

Втори във временното генерално подреждане е съекипникът му във Форд Петер Солберг, като ги разделят 2,6 сек. Трети е Хирвонен (на 5 сек от лидера), следван от От Танак, Тиери Нювил, Мадс Остберг, Евгени Новиков, Яри Кетомаа, Хейдън Падън и Денис Куиперс.