Начало Рали Льоб не харесва особено суперспециалните етапи, Хирвонен готов за Мексико

Льоб не харесва особено суперспециалните етапи, Хирвонен готов за Мексико

47
0
Себастиен Льоб

След стартовете на асфалт, сняг и лед световният рали шампионат навлиза след по-малко седмица в поредица от шест състезания на чакъл. Тя започва в Мексико, където Ситроен и Себастиен Льоб/Даниел Елена са неизменни победители години наред. Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен пък бяха втори през 2011 г., но сега ще се борят за победа с новия си DS3 WRC.

Страхотно събитие е. Слънчево е, отсечките са истинско удоволствие за каране и виждаш, че феновете наистина харесват видяното. Церемониалният старт в четвъртък вече по улиците на Гуанахуато е едно от най-забележителните неща през сезона. И е страхотно, че всъщност ралито започва веднага след това по павираните улици на града – коментира Льоб.

Суперспециалните етапи са 7 (от общо 24). Това са само 3% от общата състезателна дистанция, но пък могат да се окажат решаващи за развитието на състезанието.

Не харесвам особено този конкретен вид надпревара, но трябва да се отнасяш сериозно към него, тъй като бързо може да изгубиш 2-3 секунди. Подобна разлика си в състояние да отвориш в 20-километрова отсечка. Затова предпочитам конвенционалните етапи на чакъл. В Мексико планинските пътища са сравнително широки и бързи. Има и някои тесни участъци, където се налага да си по-внимателен, но като цяло рали е страхотно – допълни осемкратният шампион.

Финландците Хирвонен и Лехтинен този път ще са със същата кола като Льоб, който ги побеждаваше неизменно в Мексико в последните пет издания на старта. Въпреки това те имат хубави спомени от надпреварата през 2011 г., но Мико признава, че състезанието никак не е лесно.

Ралито се провежда в район с 2000 метра надморска височина, което означава, че двигателите са с по-ниска мощност. Помня, че няколко пъти пукахме гуми, въпреки че Мексико не е най-лошия старт в това отношение. Вълнувам се, че сега ще бягам там със Ситроен, защото отборът има толкова добри резултати в Мексико. Още по-ентусиазиран съм от факта, че тестовете ни на чакъл преминаха чудесно – добави Хирвонен.

Според него в третия кръг от световния шампионат ще се види много ясно подредбата на отборите по скорост, тъй като голямата част от кръговете вече се правят на чакъл.