Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 4 – Ал-Атия спечели етап, Сайнц води...

Рали ДАКАР 2011 – ден 4 – Ал-Атия спечели етап, Сайнц води в генералното

73
0
Насър Ал-Атиа

И след изминаването на третия етап от рали Дакар 2011 Фолксваген отново се сдобиха с етапна победа, а също така продължават да водят в генералното класиране. Този път отсечката бе спечелена от Насър Ал-Атия, а неговият съотборник Карлос Сайнц финишира втори на 24 сек. и продължава да оглавява общото подреждане.

Преди началото на етапа Сан Мигел-Сан Салвадор Ал-Атия бе трети в генералното класиране и целта му бе по време на отсечката да изпревари втория Стефан Петерханзел. Пилотът на Фолксваген успя да постигне целта си, както и да задмине съотборника си Сайнц. По този начин той постигна първата си етапна победа в тазгодишното издание на Дакар и общо девета в кариерата си.

Същевременно не всичко за Ал-Атия бе преминало безпрепятствено. Пилотът се оплака от технически проблеми.

– Много съм разочарован – заяви Ал-Атия. – Имахме същия проблем както предходния ден. Напълно загубихме мощност след изминаването на 200 км. Нямам обяснение на какво се дължи. През изминалите три дни се случва все едно и също. Спечелих минута и половина пред Карлос в първата част, но загубих водачеството си при техничната секция, където винаги трябва да използваш първа, втора и трета предавка. Трябва да отстраним проблема. Не ме интересува резултата ни или етапната победа. Утре ще има дюни и по-мек пясък, а това определено ще бъде проблем.

За разлика от съотборника си Сайнц бе доволен от постижението си и най-вече от факта, че е успял да намали водачеството на Ал-Атия в етапа от минута и половина на едва 24 сек.

Трети в отсечката финишира пилотът на BMW Стефан Петерханзел. Той изостана от първия Ал-Атия с около минута. Забавянето пък се отрази и в генералното класиране, където Петерханзел отстъпи на Ал-Атия второто място и вече изостава от лидера Сайнц с повече от 4 мин.

Другият пилот на Фолксваген Жиниел де Вилиър запази четвъртата си позиция в общото подреждане като след етап 4 изостава от лидера близо 17 мин.

При мотоциклетистите етапът бе спечелен от Марк Кома, следван от Сирил Депре, който изостана с 2 мин и 21 сек. В резултат Депре все още води в генералнто класиране, но разликата му с Кома вече е едва 14 сек. Всъщност, двамата се откъснаха далеч пред всички останали. Най-близо до тях е Рубен Фариа на около 10 мин.

В класа на камионите отсечката бе спечелена от Владимир Чагин, който финишира с време по-добро с 6 мин. и 45 сек. от това на прекия си съперник Фирдаус Кабиров. В резултат Чагин отново измести от първото място във временното генерално класиране Кабиров.

При ATV машините етапът бе спечелен от аржентинеца Себастиан Халперн, което пък го изкачи до втора позиция в генералното класиране. Също така, благодарение на постижението Халперн се доближи на 11 сек до лидера в генералното класиране Алехандро Патронели.

Българинът Петър Ценков завърши на 10-и третия етап на рали Дакар. Отсечката от Сан Мигел-Сан Салвадор с обща дължина 752 км Ценков измина за 8:43:19 ч. Той изостана от победителя в етапа с близо час. Другият българин в класа – Тодор Христов завърши 18-и позиция с време 9:20:04 ч. В генералното класиране при ATV машините Ценков е 12-и, а Петър Христов се изкачи на 24-то място.

В момента екипажите преминават през етап 4. Това е направлението Сан Салвадор-Калама, при което се прекосява границата между Аржентина и Чили. Общата дължина на отсечката е 761 км. Състезателите ще преминат през Андите на около 5000 м надморска височина, а впоследствие ще достигнат чилийската пустиня.