Начало Рали Шест екипажа изключени от рали България 2010

Шест екипажа изключени от рали България 2010

76
0

Шест екипажа са изключени от рали България 2010. Причината е, че въпросните екипи са заредили колите си с гориво, което не е одобрено от ФИА. Решението за изключването, взето от стюардите на специално заседание, стана ясно рано тази сутрин.

Пилотите, изключени от рали България са: Владица Рабренович, Игнат Исаев, Турал Метков, Тихомир Стратиев, Петър Гьошев и Екатерина Стратиева. Причината е, че те и навигаторите им са зареждали колите си на упоменатата от ФИА бензиностанцията след етап 5 – Сестримо, но не с бензин от колонките на бензиностанцията, а с техен собствен, донесен от механиците им, който не е одобрен от управляващата спорта организация.

След констатираното нарушение екипажите бяха привикани от стюардите за обяснение, а впоследствие бе взето и решението за изключване.

Още в самото начало на рали България 2010 имаше голямото объркване по въпроса със зареждането на гориво за екипажите, които участват в надпреварата, състезавайки се за българския шампионат, а не за световния. След обсъждане ФИА позволи на тези екипажи, тъй като нямаха предварителни заявки за горивото, одобрено от федерацията, да зареждат колите си с гориво от точно упоменати бензиностанции.

Сега, вследствие на нарушение на точка 59.1.2 от спортния правилник на WRC за 2010 г. стюардите решиха да изключат шестте екипажа.