Начало Рали Петер Солберг най-бърз на шейкдауна за рали България

Петер Солберг най-бърз на шейкдауна за рали България

62
0

Петер Солберг (Ситроен С4 WRC) постигна най-добър резултат на шейкдауна, предшестващ рали България. Норвежецът направи общо 6 преминавания по 2,1-километровата отсечка като най-доброто си време от 1:39.4 мин. постигна в последната обиколка.

Шейкдаунът за екипажите от WRC стартира в 8 ч. тази сутрин. Според настоящите правила те са задължени да направят поне по четири преминавания на въпросната отсечка от Момин проход до Горна Василица. Пилотите на Ситроен Себастиен Льоб и Дани Сордо направиха точно толкова, както и голяма част от останалите екипажи. Най-много обиколки – 7 навъртя Матю Уилсън от екипа на Стобарт.

Веднага след Петер Солберг в класирането за шейкдауна се нареди Дани Сордо с време 1:39.8 мин. Следва го победителят в рали Португалия Себастиен Ожие. По-нататък останаха световният шампион Себастиен Льоб (който не изглеждаше да използва максималните възможности на колата) и Кими Райконен, като и двамата записаха най-добра обиколка с еднакво време – 1:40.5 мин.

От каращите във J-WRC най-бърз бе Алесандро Броколи (1:52.3 мин.), а българската надежда за добро представяне Тодор Славов записа резултат от 1:53.2 мин.

Шейкдаунът на пилотите от WRC се радваше на огромен интерес от страна на публиката – да го наблюдават лично бяха дошли около 5 хил. души.

Шейкдаунът бе полезен и за инженерите на Пирели, които измерваха температурата на гумите в началото и края на отсечката. След като анализират данните те ще получат информация за загряването на гумите, както и за степента им на износване, провокирани от българската асфалтова настилка.