Начало Рали Хирвонен с уникална победа в рали Монте Карло

Хирвонен с уникална победа в рали Монте Карло

41
0

Мико Хирвонен спечели 78-мото издание на легендарното рали Монте Карло, първи кръг от тазгодишния IRC шампионат. Победата на Хирвонен бе наистина уникална, тъй като неговият Форд Фиеста S2000 спечели първото рали, в което взе участие – един наистина забележителен резултат.

Въпреки съмненията на някои специалисти, че колата ще издържи до финала без нито един технически проблем, новата Фиеста се представи забележително по време на цялото рали и по този начин даде наистина сериозна заявка за спечелването на титлите в IRC за в бъдеще.

През последния ден победителят от миналата година Себастиен Ожие даде всичко от себе си, за да успее да настигне лидера Хирвонен и успя сериозно да скъси дистанцията между себе си и лидера, спечелвайки две етапни победи, но на път за предпоследната отсечка от ралито, алтернаторът на неговото Пежо 207 се повреди и това бе краят на участието му в ралито, в което обаче той за пореден път показа огромния си талант.

Така на втора позиция в генералното класиране завърши финландецът Юхо Ханинен с Шкода Фабия, който започна последния ден на втора позиция, но бързо бе изпреварен от Ожие. След отпадането на французина обаче Ханинен отново се оказа на второ място и дори спечели предпоследния етап, тъй като очевидно за Хирвонен бе по-добре да върне газта, при положение, че големият му конкурент вече бе извън играта.

Последното място на почетната стълбичка остана за Никола Вуйо, който в това рали участва с Шкода Фабия. Французинът успя да вземе няколко етапни победи, но заради непостоянното си представяне нямаше никакъв шанс да се пребори за по-предна позиция от третата.

След сериозните си проблеми, Стефан Саразен и Ян Копецки останаха съответно четвърти и пети в генералното подреждане, а сред отпадналите днес бе и младият австриец Франц Витман, който удари колата си в страничната стена по време на 13-тия специален етап.

Ето и кои са пилотите, които ще вземат точки от първия кръг в IRC:

1 Хирвонен 4ч32м58.5с
2 Ханинен +1м51.4с
3 Вуйо +3м19.1с
4 Саразен +7м25.5с
5 Копецки +8м48.7с
6 Уилкс +9м24.5с
7 Maгалеш +9м45.4с
8 Вижон +13м33.5с