Начало Рали Райконен близо до сделка със Ситроен в световния рали шампионат

Райконен близо до сделка със Ситроен в световния рали шампионат

46
0

Кими Райконен е съвсем близо до подписване на договор с тима на Ситроен в световния рали шампионат. Това твърди официалният сайт на WRC, според който остава да се уточнят само няколко дребни детайла, след което само след няколко дни ще има и официално изявление, потвърждаващо сделката.

Програмата на Pайконен ще включва всичките 13 ралита от календара, като участието му ще е финансирано от личния спонсор на Райконен – Ред Бул и от един от основните спонсори на Ситроен в WRC.

Райконен отдавна е известен с увлечението си по ралитата, като тази година той успя да запише няколко участия със своя собствен Абарт Гранде Пунто S2000, като едно от ралитата, в които той успя да вземе участие (рали Финландия), бе кръг от световния шампионат.

Според световния рали шампион Петер Солберг, при наличието на правилна програма за подготовка и тестове, Райконен няма да има проблем с адаптацията към Ситроен С4 и спорта като цяло.

„Той е много, много добър пилот и щом веднъж научи базовите неща, като например как да работи със записките, мисля че ще изненада много хора. Вече видяхме колко бърз бе той във Финландия с кола S2000 и затова мисля, че ако разполага с добър WRC автомобил следващия сезон, той може да завърши между трети и пети в някои ралита. Простият факт е, че ако можеш да караш – можеш да караш навсякъде“, обясни Солберг, който тази година кара както автомобила, с който Райконен се състезаваше във Ф1 този сезон (Ферари F60), така и колата, която се очаква финландецът да подкара догодина (Ситроен С4 WRC).