Начало Рали Атанасов обяви предисторията на скандала със Стайков, обвини го в некоректно отношение

Атанасов обяви предисторията на скандала със Стайков, обвини го в некоректно отношение

78
0

Йордан Атанасов разказа предисторията си за скандала с Пламен Стайков след края на рали Сливен. Пилотът на АСК Стари Столици подаде контестация срещу редовността на колата Мицубиши Лансър Ево 9 на победителя в надпреварата Стайков, оспорвайки конкретно неговото турбо.

През седмицата на пресконференция Атанасов обяви, че се е усъмнил в автомобила на Пламен, тъй като неговото Мицубиши Лансър Ево 9, подготвяно доскоро от екипа на Стайков, е било с нередовни компоненти извън хомологация, като 4-те дюзи и монтирана електрическа инсталация на турбото. Йордан също така изказа недоволството си от това, че при технически преглед на колата на Пламен не е бил допуснат човек от екипа на АСК Стари Столици.

Сега Атанасов публикува и пълната история на отношенията между него и Стайков, в която той го обвинява в неспазване на уговорките между двамата и предоставянето му на уж ревизиран автомобил с: двигател за ремонт, заден диференциал за смяна, помпа на диференциал за смяна, куп неточности по автомобила и пречки той да работи правилно и фалшиво гориво.

 

Ето какво още се казва в обръщането на Атанасов: 

Здравейте приятели, колеги, журналисти, фенове!


Както вече обявихме на нашата пресконференция на 14.09.2016г, дойде време да разкажем предисторията на скандала от рали Сливен, какво се случи с предварителните ми договорки с Пламен Стайков, какви бяха те и колко струва неговата дума…?
В края на 2015г, след дълги размишления от моя страна, реших че на 41годишна възраст, трябва да се завърна в спорта, с единствената мисъл че, все още го обичам и мога да променя нещо в него. Исках да карам автомобил 4х4, конкурентен за Българския Рали Шампионат, да се забавлявам и да покажа на многобройната българска публика, как се рекламира даден продукт, какво сме ние като отбор и как виждаме нещата, касаещи спорта през нашата призма. Не след дълго, базирайки се на тези мои мисли, аз се обърнах към моя приятел Пламен Стайков, човек, който е дълго време в спорта, кара автомобил, какъвто аз изках да си закупя и има изключително голям опит с него. След кратки разговори, стана ясно че Пламен е готов да продаде неговия шампионски автомобил, автомобил който той изключително добре познава в детайли и подържа вече дълго време. Аз, без много да се замисля, без да се вслушам в думите на мои приятели от спорта, реших че ще му се доверя, въпреки предупрежденията им да внимавам и ще закупя точно този автомобил След кратки разговори се споразумяхме за следното:
-авансово плащане 60%;
-ангажимент от страна на Пламен, да направи пълна ревизия на автомобила в двумесечен срок, така че той да изкара целия рали сезон 2016;
-второ плащане 40%, при вземане на вече ревизирания автомобил;
– ангажимент от страна на Пламен Стайков, да бъде на всяко състезание около нас, като споделя с нас натрупания от годините опит и настройва електрониката на автомобила, спрямо конфигурацията на даденото състезание.
-да ни продава състезателно гориво, подходящо за настройките на автомобила с марка P1;

Още след първоначалното плащане от 60% на 11.01.2016г, започнах да получавам чести обаждания от негова страна, като те бяха под формата на молба, да му дам още пари предварително, за да може той да си планира рали сезона и евентуално да си закупи друг автомобил. Базирайки се, на дотогава добрите ми отношения с него, с желанието ми да му помогна и да не объркам неговите планове, аз му изплатих още 35% от сумата, като си оставих само 5% за плащане при вземане на ревизирания автомобил!
На 23 март 2016 нашият екип пристигна в Кърджали,за да финализира сделката с вече
подготвения за сезон 2016 рали автомобил.Първото,което констатирахме като несъответствие в уговорките , беше че автомобила който ни чакаше там, беше с окачване Proflex, а не миналогишното окачване, с което Пламен беше карал по състезания! Започнахме да получаваме отклончиви отговори и бих казал, с леко огорчение, след кратък тест, отпътувахме за Варна!
Предстоеше ни рали Сибиу, състезание в което ние допуснахме грешка и отпаднахме, още в неговото начало…
След като се завърнахме в България, след доста размишления и факти, които ни костваха нещо безценно, предвид на това , че решихме да продължим напред, аз изпратих моят автомобил за ремонт при Пламен Стайков! В рамките на договореното време, получих моята сметка за ремонт, платих и взех автомобила обратно … 

Предстоеше ни рали България, направихме няколко теста и стартирахме това състезание! Закупихме гориво P1 от Пламен, същото което той ни продаде и за Сибиу. Гориво доставено ни в различни 53литрови варели от масла, които ние заплащахме за по 60литра и с обяснението , че това е P1, но понеже той го купува в големи количества идва в наливно състояние!!! Няма да ви излъжа че по-късно през тази година , се свързахме с производителя на P1 и ни беше предложено представителство за България, тъй като нямало никой който да го предлага в нашата държава! След като завършихме рали България, получихме обаждане от наш приятел, (който няма да спомена тук), да ни каже че, гориворо ни няма нищо общо с P1 и не отговаря на изискванията, цитирам „горивото е нередовно…!“
Предстоеше ни рали Твърдица, състезание което беше много трудно за нас, предвид случилото се в предходната година…, предупредихме Пламен, без да му даваме обяснения за предходното обаждане, че искаме да закупим ETS и дали той може да ни го предостави…?
Разбира се, получихме положителен отговор, че той ще ни предостави това гориво, което искаме и ще настрои колата за него, разбира се че той има всичко 😉
Както всички знаете, в процес на състезанието и новонастроената кола, започнахме да изоставаме на близо 3сек на км, като естествено отидохме в съседния бокс и попитахме нашия инжинер, … „Г-н Стайков, нормално ли е да ни биете 3сек на км…?“ Лаконичния отговор , завършващ с „ …. все пак , твоята кола е с 30% по-слаба от моята …“, трябва да ви даде повод да светнете онази червена лампа, която и аз включих! Още на самото състезание, започнахме да търсим специалист, който да направи пълна проверка на нашия автомобил и да го настрои с гориво ETS, но не онова разпечатаното, което получавахме, а това което заявихме от производителя!
В резултат на нашето търсене и желание да си отговорим на всички въпроси, след две тежки седмици( казвам тежки защото Пламен ми звънеше доста често, „да оправи нещата….“), в България пристигна специалист, което имаше следните задачи:
пълна проверка и оценка на нашия състезателен автомобил;
настройка на електрониката;
При първото се натъкнахме на следните проблеми върху нашия автомобил, който беше изминал не повече от 300 състезателни км:
двигател за ремонт, причина – > ниска компресия 8-8,2
помпа за диференциал -> за смяна, неработеща
заден диференциал -> пиньон, корона за смяна, целите в язви( както стана ясно на рали Сливен, новите части, не дойдоха за това време и отпаднахме…)
Мивек, неработещ
Естествено, ние поставени в патова ситуация, направихме настройки в Твърдица, без да отстраним тези забележки, освен тази с Мивека, оказа се че не работел заради една хартийка, която е попаднала в буксата и не контактуват пиновете 😉

Уважаеми колеги, фенове, приятели, журналисти, преди да споделя всичко това с Вас, дадох на Пламен наколко шанса да оправи нещата, предложих му да отстрани тези дефекти, да плати техния ремонт, да реагира, за да не се стига до тук…! Вече 10-тина дни нямам отговор от него, последния беше, „трябва ми още малко време ….“
Не съм искал да се стигне до тук, много ми е болно да занимавам всички Вас с това, но този спорт е за хора с принципи, хора Мъжкари, такива които си държат на думата и не се откланят от договорките….! Много пъти получих въпроса, защо съм му се доверил ? Ще Ви отговоря;
Аз съм човека, който предостави моят автомобил на Пламен през 2006 год, за да завърши своя сезон на рали Сърбия, аз съм човека, който му подсугури бюджет, да може да продължи неговата кариера, Аз съм човека който му помогна и в бизнеса, подавайки му ръка и гарантирайки неговата коректност!

Това което искам да Ви кажа в завършек е , че това не е писмо в което Аз ви се оплаквам, това е информация, безплатна за Вас, бъдете разумни и не се доверявайте ! Малко хора могат да си застанат зад думата и да докажат че са мъже!