Начало Дакар Петерханзел загуби близо 2 часа, Сайнц поведе на Дакар

Петерханзел загуби близо 2 часа, Сайнц поведе на Дакар

72
0

Стефан Петерханзел загуби лидерството в рали Дакар, след като в 7-ата отсечка от Ла Пас до Юуни с дължина 369 км за камионите и 425 км за всички останали счупи окачването на своето Пежо 3008 DKR.

Той удари камък при опит да изпревари състезател при моторите. Петерханзел загуби близо 2 часа и изостана на 1 час и 20 мин от съотборника си Карлос Сайнц-старши. За да стигне до финала на етапа Стефан получи помощ от своя съотборник Сирил Депре.

Преди този етап Петерханзел имаше 27 мин аванс пред испанеца и се беше устремил към поредна победа на Дакар. Сега той се свлече на 3-а позиция в общото класиране, а 2-и е Насър Ал-Атия с Тойота, който завърши етапа 3-и, зад съотборника си Жиниел ди Вилиерс и най-бързия Сайнц.

4-и в общото подреждане е Де Вилиерс на няколко секудни след Петерхазел, а намиращия се до този етап на 3-а позиция Бернхард тен Бринке с Тойота имаше недобър етап, в който загуби почти половин час и се срина до 5-ото място.

При моторите победата в етапа взе Хоан Бареда Борт с Хонда. Той изпревари с 2:51 мин Адриан ван Беверен с Ямаха. Трети на 8 мин от лидера остана досегашният водач в генералното класиране Кевин Бенавидес с Хонда.

Така начело в подреждането отново излезе Ван Беверен, който е на 4:14 мин пред Бенавидес. Бареда Борт е 3-и на близо 5 мин. След него са Матиас Валкнер и Тоби Прайс с КТМ. Първите 8 пилота са събрани в едва 20 мин.

При клас ATV първа победа в кариерата в Дакар си взе Аксел Дютри от Франция с Ямаха, следван на 4:50 мин от Марсело Медейрос с Ямаха. Лидерът в генералното класиране Игнасио Касале със същата машина остана 3-и.

Така чилиецът вече има малко над 1 час аванс пред Алексис Ернандес с Ямаха, завършил етапа едва 8-и. Трети на близо час и половина е Гонзалес Феироли (Ямаха).

При камионите първа етапна победа взе Тон ван Генугтен с Ивеко, следван на 2 минути от съотборника си Фредерико Вилагра. Лидерът в генералното класиране Едуард Николаев с Камаз завърши 3-и и има 50 минути аванс пред Вилагра.