Начало Рали Първа победа за Хейдън Падън в световните ралита

Първа победа за Хейдън Падън в световните ралита

74
0

Хейдън Падън с Хюндай записа първата си победа в Световния рали шампионат. Новозеландецът спечели рали Аржентина, 4-и кръг от първенството на WRC. Падън се възползва максимално от проблемите на пилотите на Фолксваген Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала.

Първият загуби много време, налагайки се да минава първи по отсечките в по-голямата част от надпреварата като лидер в шампионата. Финландецът пък се преобърна по таван в края на съботния ден, докато водеше в състезанието. Все пак Ожие се върна в битката за победата и преди последната отсечка успя да съкрати аванса на Хейдън само до 2.6 сек.

Шампионът се възползва и от проблемите на Падън при смяната на предавките в началото на последния ден. Австралиецът обаче показа майсторство и здрави нерви, като в последната отсечка изпревари убедително Ожиие и завърши на 14.3 сек пред него.

Все пак французинът увеличи аванса си на върха в класирането на 39 точки, като втори е вече именно Падън. Трети в Аржентина остана Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген, на повече от минута спрямо победителя, а 4-и Дано Сордо с Хюндай. Челната петица допълни Мадс Остберг от М-Спорт с Форд Фиеста, който е на 3-о място в общото класиране, на 5 т. зад Падън. Последният спечели и 3-те бонус точки, след като беше най-бърз в специалната последна 18-а отсечка.

Шести остана Тиери Нювил с Хюндай, който загуби 6 минути в първия ден заради проблем с горивната система. Седми остана местният любимец Маркос Лигато със Ситроен DS3, следван от Ерик Камий от М-Спорт с Форд Фиеста.

Taking centre stage! A special moment for @HaydenPaddon @JKCoDriver and our team. #RallyArgentina #WRC pic.twitter.com/CbtMYurwYM