Начало Рали 101 заявки подадени за рали Финландия

101 заявки подадени за рали Финландия

55
0
рали Финландия

Цели 101 заявки са подадени за предстоящото рали Финландия, осми кръг от световния шампионат за 2013 г. Това е най-големият брой участници в надпревара от началото на сезона досега. Надпреварата ще се проведе в началото на август.

14 са автомобилите във WRC категорията с впечатляващо присъствие във WRC2, WRC3 и Junior WRC.

На линия ще са обичайните заводски екипи, като в Ситроен мястото на Халид Ал-Касими до Мико Хирвонен и Дани Сордо ще заеме Крис Мийк. Финландецът Юхо Ханинен се връща на WRC сцената зад волана Форд Фиеста RS WRC. Друг местен пилот – Ярко Никара – също се готви да предизвика големите екипи, като той ще кара подготвено от Продрайв Мини Джон Купър Уъркс WRC. Пер-Гунар Андерсон също ще е с Фиеста RS, а Рику Тахко (още един финландец) – с Мини.

20 са заявките във WRC2. Есапека Лапи ще се надбягва в домашната си надпревара с Шкода Фабия S2000. Голямата звезда отново е Роберт Кубица. След две победи в класа полякът пристъпва към следващото предизвикателство със своя Ситроен DS3 RRC.

За първи път във WRC2 ще се състезават коли спецификация R5. Сред имената на пилотите с тези автомобили се отличават Яри Кетомаа, Елфин Еванс, Ейвинд Брюнилдсен – всичките с Форд Фиеста, първият хомологиран модел по новия регламент.

11 пилоти ще се надпреварват във WRC3, всичките със Ситроен DS3 R3T като част от битката в Ситроен Топ Драйвър.

Ралито е и трети кръг от Junior WRC. Лидерът в сериите Понтус Тидеманд ще очаква сериозна опозиция от местните пилоти Андреас Амберг и Нико-Пека Нийминен.