Начало Рали 11 Фиести RS WRC атакуват в рали Швеция

11 Фиести RS WRC атакуват в рали Швеция

88
0
Малкълм Уилсън,От Танак

11 автомобила Форд Фиеста RS WRC ще атакуват снежните отсечки на рали Швеция следващия уикенд, а заводският тим на марката се надява на наистина добър резултат във втория кръг от световния шампионат. Състезанието е много тежко: температури от минус 30 градуса поставят под огромно напрежение и екипажите, и автомобилите им. Единственият избор на механиците пък е да обличат колкото се може повече дрехи, опитвайки се да елиминират студа, за да си вършат нормално работата.

Яри-Мати Латвала води тима на Форд в следващата надпревара, а той има победа в това конкретно рали. Успехът през 2008 г. бе първи в кариерата на пилота и навигатора Мика Антила. През 2010 и 2011 г. те бяха трети и целта им сега отново ще е подиум.

Останах доволен още след първия ден от тренировките. Концентрирах се върху перфектните настройки и вече ми е ясно какво е нужно да се направи. Миналата година бях малко прекалено агресивен и съм модифицирал всичко в известна степен – заяви Латвала. – Карането на сняг с толкова висока скорост носи невероятно чувство. Малко повече се пързаля настрани, отколкото на чакъл. Използва се газта, за да върнеш автомобила в пътя. На чист лед шиповете създават такова сцепление, че всъщност спираме по-късно в сравнение с чакълена настилка! При навалял, неслегнат сняг ефектът е същия като на мокър път. Налага се да натискаш по-рано спирачките.

Петер Солберг пък се качи на подиума още след първия си старт с Фиеста-та в рали Монте Карло. Норвежецът е с огромен опит в Швеция и е карал там цели 12 надпревари. До една от петъчните отсечки (Митандерсфорс) дори се намират семейният му дом и хотел!

Фермата гледа точно към етапа. От прага на къщата виждам пътя. Мисля, че ще има доста хора, телевизионни екипи и атмосферата ще е страхотна. Поне познавам трасето като хората! – коментира норвежецът. – Условията изглеждат добри за едно истинско зимно рали, което е невероятно удоволствие за каране. А тази година надпреварата влиза и в Норвегия – това я прави още по-специална за мен.

Пилотът ще има само два дни тестове с колата преди истинския старт (днес и утре), но не се притеснява, че не я е карал на такава повърхност.

Очаквах трудности при настройването за асфалт, но в Монте Карло всичко бе наред от самото начало – допълни той.

9 пък са частните Фиести RS WRC за Швеция. М-Спорт е с три екипажа: От Танак/Кулдар Сик, Евгени Новиков/Денис Жироде, Михал Соловов/Мачиек Баран. Мартин Прокоп/Зденек Хружа са с участие от чешкия национален отбор. Индивидуалните заявки са на Хенинг Солберг/Илка Минор, Матьо Уилсън/Скот Мартин, Мадс Остберг/Йонас Андерсон, Ейвинд Брюнилдсен/Като Менкеруд и Яри Кетомаа/Мика Стенберг.