Начало Рали 18 екипажа стартират на рали спринта в Самоков

18 екипажа стартират на рали спринта в Самоков

60
0

Приличен брой участници – 18 екипажа са подали заявка за участие в първото състезание за сезона – рали спринта в Самоков. Това е нова дисциплина и БФАС залага много на нея, стана ясно на пресконференция днес. Спринта в Самоков няма да бъде на сняг, защото такъв така и не заваля, но пък интересът на състезателите е голям. Те са два пъти повече, отколкото стартираха миналата година в рали Средна гора например.

Мини ралитата като дисциплина са изключително популярни в Европа и се радват на интерес от състезатели и зрители. Причината е, че са евтини, с къс маршрут – от 30 до 50 км позволяват на пилоти и клубове с малък бюджет да се пуснат в нещо по-различно от планинско състезание. Разходите за едно такова състезание са малки, дори по-малки от тези за планинското, защото там има и тренировки, а тук надпреварата е по една отсечка. Организаторите също не се харчат много, но емоциите на надпреварата съ същиет като при традиционното рали. Това изтъкнаха на пресконференцията директорът на състезанието Георги Гвоздейков и Екатерина Стратиева от БФАС. Спринта в Самоков е открито състезание, а шампионатът в дисциплината през тази година включва три кръга – първият е на 27 април във Варна, след това са Видин и Твърдица.   

Кметът на Самоков Владимир Георгиев обяви, че градът е готов да посрещне участниците в състезанието. Стартът е в събота вечерта, когато в зала Арена Самоков ще бъде даден старта. Там, на паркинга през залата и сервизният парк и щаба на състезанието. Истинската надпревара е на другия ден, като маршрутът е 140 км, а дължината на 6-те специални етапа – 25 км. Всъщност скоростния етап е един с дължина 3,9 км, като първо се кара 3 пъти от с. Бели Искър към Боровец, а след това в обратна посока. Първият автомобил стартира от Бели Искър в 10.03 ч. в неделя, 23 февруари, етапът ще бъде затворен час по-рано – в 9.30 ч. за зрители, медии и сервизи. Във втората врътка – от Боровец към Бели Искър (етапи 4, 5 и 6), стартът на първата кола е 13.11 ч., но в 12.11 ч. трасето ще бъде затворено за преминаване. Трасето ще бъде осигурявано от екип от 12 съдии, други шестима ще работят на трите часови контроли. Охраната на трасето е от 25 човека, като има четирима униформени. Домакините от Самоков са осигурили линейка, пожарна, автомобили за пътна помощ и др.

Двама известни наши пилоти се завръщат в ралитата, като стартират на Самоков. Единият е Николай Златков, който ще кара със Субару Импреза за първи път в рали след 11 години и 6 месеца. Инак той отново залага на планинския шампионат в Европа, където е предвидил сериозна програма от 10 старта, ако му стигнат средства. Със сигурност ще стартира у нас в Кюстендил и на Шипка. От своя страна Румен Дунев, вече с върнат лиценз отново се е прицелил в пистовия шампионат, но в Самоков ще кара със Субару Импреза за тренировка. За последно Румен кара в рали Хеброс през 2009 г. и от тогава се пускаше само в пистовия и планинския шампионати. В стартовия списък с номер 2 е Игнат Исаев с Мицубиши Лансер Ево 9, а със същата кола ще кара и сензацията от планинското миналата година Христо Манолов. Двама от шампионите в отделните класове за 2013 г., също ще видим на трасето. Носителят на титлата при серийните автомобили Георги Василев (БулСим) в клас 3 ще кара Форд Сиера Косуърт, а двукратният победител в клас А6 Михаил Симеонов (Булкам) в клас 6, който съвсем наскоро стана пълнолетен, ще кара Опел Корса, тъй като неговият Сиртоен С2 е на ревизия.  Познати имена са Калин Бенчев със Субару Импреза, Антон Титов със Ситроен DS3 R3, Боян Гетов с ФИАТ Пунто,  Стоян Мечков със Ситроен Саксо… както личи, надпреварата в Самоков обещава да е  много интересна.