Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Верстапен и Ботас в третата тренировка на Хунгароринг

Хамилтън пред Верстапен и Ботас в третата тренировка на Хунгароринг

1973
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Унгария. Пилотът на Мерцедес изпревари Макс Верстапен (Ред Бул) и съекипника си Валтери Ботас.

Преди сесията стана ясно, че от Ферари са нарушили вечерния час, за да сменят задвижващата система на Карлос Сайнц. Испанският пилот няма да получи санкция за това. Агрегатът, с който кара вчера, ще бъде изпратен в Маранело за анализи. Това обаче е трети мотор за Сайнц, тоест последен от разрешените за този сезон. Използване на следващи компоненти ще носят наказания на пилота на Скудерията. Останалите пилоти, които вече използват трета задвижваща система, са Джордж Ръсел (Уилямс), Себастиан Фетел (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин). В Ред Бул провериха вчера тази, която бе в колата на Макс Верстапен, когато той катастрофира на пистата Силвърстоун. От Хонда заявиха, че агрегатът е здрав и може да се използва.

В началото на третата тренировка температурата на въздуха бе 27 градуса, а тази на пистата – 50 градуса. Шансът за дъжд според прогнозата бе само 10%

Никита Мазепин бе първият пилот, излязъл на пистата. Той бе с гуми медиум и бе последван от съекипника си в Хаас Мик Шумахер, който бе със софт. За броени минути температурата на асфалта вече бе 52 градуса.

Сайнц също излезе рано на трасето с медиум. Според него пистата бе по-бавна в сравнение с петък. В Мерцедес и Ред Бул изчакваха и пилотите им дори не бяха в колите си. 10 минути след началото на тренировката в таблицата имаше само 5 времена. Най-доброто бе на Кими Райконен (Алфа Ромео) – 1:19.547 мин. Скоро Сайнц го измести от първата позиция с 1:19.443 мин.

Люис Хамилтън се появи на трасето около 12-ата минута от тренировката. Бе с гуми софт и още с първия си бърз тур оглави подреждане с 1:18.587 мин. След изминаване на една трета от часа за подготовка на пистата все още имаше само 8 времена, но тогава започнаха по-сериозните серии. Серхио Перес със софт бе на 0,609 сек от Хамилън. Това бе трета позиция, от която секунди по-късно го измести Шарл Льоклер. След това всички отидоха с място назад, защото Макс Верстапен излезе начело с 1:17.510. Валтери Ботас бе дори по-бърз и изпревари пилота на Ред Бул с 0,082 сек. Обиколките и на двамата бяха със софт.

В средата на сесията температурата на пистата вече бе 60 градуса

Повечето пилоти се прибраха по боксовете. Ботас подобри собственото си най-добро време до 1:17.055 мин. 17 минути преди карирания флаг Мик Шумахер катастрофира и разби Хаас-а си в предпазните бариери на 11-ти завой. Пилотът излезе сам от колата, след като се извини на отбора си по радиото. Ботас видя удара и попита дали младежът е добре.

Тренировката бе подновена с оставащи 9 минути от времето на тренировката. На изхода от питлейна се образува опашка, тъй като на практика всички пилоти излязоха на писта. Между Ланс Строл и Антонио Джовинаци имаше лек сблъсък. Пилотът на Алфа Ромео тръгна да излиза в момента, в който състезателят на Астън Мартин вече се движеше в питлейна. Предна дясна гума на Строл бутна крилото на Джовинаци. Италианският пилот едва не предизвика след това на пистата удар с Пиер Гасли.

Верстапен излезе пак пръв с 1:16.914 мин. Хамилтън сбърка в средния сектор, но го изпревари с 0,088 сек. Ботас също допусна грешка и дори излезе от пистата.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.