Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Задвижващата система на Верстапен получи окончателно зелена светлина от Хонда

Задвижващата система на Верстапен получи окончателно зелена светлина от Хонда

831
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Задвижващата система на Макс Верстапен получи окончателно зелена светлина, след като бе изпробвана в реални пистови условия. Агрегатът бе транспортиран до изследователския център на Хонда в Сакура, Япония след катастрофата на нидерландския пилот в началото на Гран при на Великобритания. Тогава той се блъсна в предпазните бариери на завоя Копс с 51G след сблъсък с Люис Хамилтън (Мерцедес). Прегледът и анализите там не показаха проблеми. Необходимо бе обаче задвижващата система да бъде проверена и на писта.

„Чудесно е, че няма никакви лоши последствия при Макс от катастрофата на Силвърстоун. Успяхме да проверим и задвижващата система, която той използва там и тя работи нормално“, отбеляза техническият директор на Хонда F1 Тойохару Танабе

„Квалификациите са много близки тази година, а на късо трасе като Хунгароринг времената ще са с още по-малки разлики. Може да очакваме сериозна битка“, допълни той.

Верстапен бе най-бърз в първата тренировка на пистата до Будапеща и трети във втората – зад двата Мерцедес-а. По принцип шефът на тима от Бракли отбеляза преди 12-ия състезателен уикенд за сезон 2021, че това трасе може би няма да пасне толкова добре на F1 W12, колкото Силвърстоун и че Ред Бул има аванс. Според отговарящия за работата на пистата Андрю Шовлин проблемите с баланса, които имаха Люис Хамилтън и Валтери Ботас, бяха общи за всички екипи. Верстапен и Серхио Перес също неколкократно отбелязаха, че колите им не са стабилизирани.

„Нестабилността бе във всеки завой и бе особено лоша при Макс. Обичайните мерки за оправянето на проблема не проработиха. Затова се поразтревожихме. В някакъв момент решихме просто да продължим с програмата си, за да направим поне дългите серии“, отбеляза съветникът на Ред Бул Хелмут Марко.

Скоростната кутия в колата на Верстапен е нова в Унгария. От Ред Бул решиха да я сменят след удара на Силвърстоун. По принцип трансмисията трябва да изкара шест старта, но при отпадане смяната не носи наказание.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.