Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Задвижващата система на Верстапен получи окончателно зелена светлина от Хонда

Задвижващата система на Верстапен получи окончателно зелена светлина от Хонда

884
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Задвижващата система на Макс Верстапен получи окончателно зелена светлина, след като бе изпробвана в реални пистови условия. Агрегатът бе транспортиран до изследователския център на Хонда в Сакура, Япония след катастрофата на нидерландския пилот в началото на Гран при на Великобритания. Тогава той се блъсна в предпазните бариери на завоя Копс с 51G след сблъсък с Люис Хамилтън (Мерцедес). Прегледът и анализите там не показаха проблеми. Необходимо бе обаче задвижващата система да бъде проверена и на писта.

„Чудесно е, че няма никакви лоши последствия при Макс от катастрофата на Силвърстоун. Успяхме да проверим и задвижващата система, която той използва там и тя работи нормално“, отбеляза техническият директор на Хонда F1 Тойохару Танабе

„Квалификациите са много близки тази година, а на късо трасе като Хунгароринг времената ще са с още по-малки разлики. Може да очакваме сериозна битка“, допълни той.

Верстапен бе най-бърз в първата тренировка на пистата до Будапеща и трети във втората – зад двата Мерцедес-а. По принцип шефът на тима от Бракли отбеляза преди 12-ия състезателен уикенд за сезон 2021, че това трасе може би няма да пасне толкова добре на F1 W12, колкото Силвърстоун и че Ред Бул има аванс. Според отговарящия за работата на пистата Андрю Шовлин проблемите с баланса, които имаха Люис Хамилтън и Валтери Ботас, бяха общи за всички екипи. Верстапен и Серхио Перес също неколкократно отбелязаха, че колите им не са стабилизирани.

„Нестабилността бе във всеки завой и бе особено лоша при Макс. Обичайните мерки за оправянето на проблема не проработиха. Затова се поразтревожихме. В някакъв момент решихме просто да продължим с програмата си, за да направим поне дългите серии“, отбеляза съветникът на Ред Бул Хелмут Марко.

Скоростната кутия в колата на Верстапен е нова в Унгария. От Ред Бул решиха да я сменят след удара на Силвърстоун. По принцип трансмисията трябва да изкара шест старта, но при отпадане смяната не носи наказание.