Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Абу Даби – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Абу Даби – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1158
0
Гран при на Абу Даби, Абу Даби, Яс Марина
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Абу Даби е 22 кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2022 г. Надпреварата се провежда на пистата Яс Марина

Макс Верстапен спечели първата позиция на стартовата решетка за финалното състезание от сезона. До него от първа редица ще потегли съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес. На втори ред ще застанат пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Зад тях ще са състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Според доставчика на гуми Пирели най-бързата стратегия за Гран при на Абу Даби е с две спирания в бокса

Тя има два варианта. При първия стартът е с медиум за 16-23 обиколки, смяна с хард (37-44 тура) и отново медиум до финала. Във втория вариант потеглянето пак е с медиум (14-20 обиколки), а после две серии с хард (32-39 обиколки и до карирания флаг).

Възможна е стратегия с един питстоп. При нея стартът е с медиум (22-29 об.) и хард до финала. Има и вариант с потегляне с медиум (16-22 об.), хард (40-46 тура) и софт до карирания флаг.

Гран при на Абу Даби ще е емоционално събитие поради много причини. Себастиан Фетел слага край на кариерата си във Формула 1

Четирикратният световен шампион ще отбележи своя старт №299 днес. През последните дни целият падок – отбори, пилоти, представители на медиите, фенове – изразяваха любовта си към Фетел.

В последен старт за Макларън ще кара Даниел Рикиардо. Това може да е финално състезание за него във Формула 1. Засега австралиецът не знае как точно ще продължи кариерата му и предвижда вариант да не се върне в Гран при като титуляр.

Фернандо Алонсо ще кара във финалното си състезание за Алпин, Мик Шумахер – за Хаас, а Пиер Гасли – за Алфа Таури. Двукратният световен шампион отива в Астън Мартин догодина. 23-годишният пилот остана без място в F1, след като отборът му предпочете Нико Хюлкенберг. Гасли ще е пилот на Алпин от 2023 г. Валтери Ботас пък ще отбележи днес старт №200 в F1 кариерата си.