Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Испания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Испания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1041
0
Гран при на Испания, Барселона, Каталуния
снимка: Пирели

Гран при на Испания е осми (реално седми след отмяната на надпреварата на Имола) кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. Състезанието се провежда на пистата Каталуния до Барселона.

Според доставчика на гуми Пирели най-бързият вариант на стратегия е с две спирания в бокса. Стартира се със софт за 13 до 18 обиколки, след това се правят два стинта с хард – 37-43 об. и след това до финала. Почти толкова бърза е стратегията с два бокса при старт със софт (15-20 об.), хард (46-51 об.) и отново софт до карирания флаг.

Алтернативен вариант е този с два бокса софт-хард-медиум (съответно за 15-20 об., 40-46 об. и средната по твърдост смес до финала). От Пирели предвиждат и възможна агресивна стратегия с 3 спирания в пита. И при нея стартът е със софт (10-15 об.), следва хард (31-36 об.) и още две серии със софт.

Макс Верстапен (Ред Бул) ще потегли от полпозишън в Гран при на Испания. До него на първа редица ще е Карлос Сайнц с Ферари. Техните съотборници имаха трудна квалификацията вчера. Серхио Перес е 11-ти на грида. Шарл Льоклер пък се нареди предпоследен и ще потегли направо от бокса. Причината е, че от Ферари решиха да сменят на практика цялата задна част на болида му. Монегаскът се чувстваше крайно некомфортно в колата по време на квалификацията.

Логан Сарджънт (Уилямс) също ще потегли от алеята пред боксовете.