Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на САЩ – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на САЩ – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1197
0
Гран при на САЩ, Остин, Тексас, Съркюит ъф ди Америкас, Circuit of the Americas, COTA
снимка: Алфа Ромео

Гран при на САЩ е 19 кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2023. Надпреварата всъщност ще е 18-ия старт от състезателната година заради отмяната на този в Емилия Романя. Провежда се на Circuit of the Americas (COTA).

Шарл Льоклер спечели първата позиция на стартовата решетка за Гран при на САЩ. До пилота на Ферари на първа редица ще е Ландо Норис

Стартът в Остин е №100 и за двамата, както и за Джордж Ръсел от Мерцедес, който е пети на грида. На втора редица са Люис Хамилтън и Карлос Сайнц. Макс Верстапен е на необичайната за него този сезон шеста позиция. Той се озова там, след като последният му бърз тур бе изтрит заради нарушаване границите на трасето. Нидерландският пилот на Ред Бул каза впоследствие, че това само ще направи днешното състезание по-интересно.

Четирима пилоти ще стартират в Гран при на САЩ от питлейна

Астън Мартин и Хаас са два от екипите с най-много промени по болидите си за COTA. Нещата и при двата тима обаче не се развиха добре.

В Астън Мартин имаше проблеми със спирачките и на двете коли в петък. Фернандо Алонсо и Ланс Строл се класираха 17-ти и 19-ти на грида, така че от тима решиха да направят промени по колите. Тъй като това се случи в условията на закрит парк, то санкцията е старт от питлейна.

„Разбрахме, че пакетът новости всъщност работи според очакванията ни. Затова решихме да променим настройките, тъй като бихме могли да извлечем далеч по-силно представяне от колите“, заяви заместник-техническият директор на Астън Мартин Ерик Бланден.

„Подходихме абсолютно прагматично. Фернандо ще стартира със спецификацията от Катар, а Ланс ще е с новите неща“, допълни той.

В Хаас също решиха да ревизират настройките в опит да извлекат повече от последните си новости за сезона. Особено внимание е обърнато на спецификацията на задното крило.

От доставчика на гуми Пирели прогнозират четири възможни варианта за стратегии за Гран при на САЩ

При всичките стартът е с медиум, но първият стинт е с различна дължина. След това при всички варианти се слага хард. Три от стратегиите са с две спирания в пита, като възможностите за финален спринт са с медиум, хард или софт. Във версията със само един бокс се слага хард до карирания флаг.