Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1382
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Майкъл Потс

Гран при на Саудитска Арабия е втори кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. Надпреварата се провежда на уличната писта в Джеда.

Серхио Перес спечели първата позиция за Гран при на Саудитска Арабия

Съотборникът му Макс Верстапен бе големият фаворит за квалификацията, но отпадна в Q2. Причината бе счупена полуоска. За днешната надпревара нидерландецът е със сменена (вече използвана преди) скоростна кутия, нова хидравлична система за нея, нови полуоска и задно окачване. От Ред Бул решиха да не сменят полуоска в болида на Перес като предохранителна мярка за разлика от Ферари, които предпочетоха да сложат нови двигатели с вътрешно горене в автомобилите и на двамата си пилоти.

Второ време в сесията за разпределение местата на грида записа Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари обаче е с наказание от 10 места за използване на трета контролна електроника и ще потегли 12-ти. Благодарение на неговата санкция доста пилоти печелят по една позиция. Така на първи ред до Перес ще е Фернандо Алонсо (Астън Мартин). Втора редица ще бъде заета от Джордж Ръсел (Мерцедес) и Карлос Сайнц с второто Ферари. Зад тях са Ланс Строл (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин). Следващите два реда са заети съответно от Люис Хамилтън (Мерцедес) – Оскар Пиастри (Макларън) и Пиер Гасли (Алпин) – Нико Хюлкенберг (Хаас).

Според доставчика на гуми Пирели най-бързата стратегия за Гран при на Саудитска Арабия е с един питстоп

При нея се стартира с гуми медиум за 18-25 об. и смяна с хард до финала. Вариантът с потегляне със софт е малко по-бавен. При него първият стинт е 13-20 тура и после отново хард до карирания флаг.

Има възможност за стратегия с един пит и много дълга първа серия с медиум – 28-36 обиколки. След това до финала се стига със софт. Вариантът с два пита е най-бавен. При него се използват софт (10-15 обиколки), медиум (32-38 тура) и пак софт.