Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1052
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Пирели

Гран при на Великобритания е 11 кръг от световния шампионат на Формула 1, но реално ще е десетото състезание в първенството след отмяната на старта в Емилия Романя. Надпреварата се провежда на пистата Силвърстоун.

Макс Верстапен е на полпозишън за Гран при на Великобритания, след като спечели квалификацията на Силвърстоун

По-необичайно е кой ще тръгне от първа редица до него – Ландо Норис. Пилотът на Макларън дори за момент бе пръв на финала на Q3 преди Верстапен да го измести от тази позиция. Трети е Оскар Пиастри с втория MCL60. С него на втора редица е Шарл Льоклер (Ферари).

На трети ред са Карлос Сайнц с второто SF-23 и Джордж Ръсел (Мерцедес). Зад тях ще се наредят Люис Хамилтън и Алекс Албон (Уилямс).

Според доставчика на гуми Пирели са възможни четири варианта за стратегия за състезанието на Силвърстоун

Първият от тях е с две спирания в бокса. Стартира се със софт (11-17 об.), след това (33-40) се слага медиум и после пак меките гуми до финала. Алтернативният вариант с две спирания в бокса е медиум-хард-софт, съответно 14-20 и 35-42.

Вариантите с по 1 бокс са със старт или с медиум, или с хард. Ако се потегли със средната по твърдост смес, предоставена от Пирели на отборите за Гран при на Великобритания, единствената смяна е хард. При другия вариант след харда се слага софт.