Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1314
0
Гран при на Нидерландия, Зандвоорт
снимка: Пирели

Гран при на Нидерландия e 14 кръг, но реално е 13-ото състезание от световния шампионат на Формула 1 през 2023 г. след отмяната на старта в Емилия Романя. Надпреварата се провежда на пистата Зандвоорт.

Макс Верстапен спечели полпозишъна за домашната си Гран при на Нидерландия. До пилота на Ред Бул на първа редица ще е Ландо Норис (Макларън)

На втори ред на грида на Зандвоорт ще се подредят Джордж Ръсел (Мерцедес) и Алекс Албон (Уилямс). Местата на трета редица ще заемат Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Карлос Сайнц (Ферари). Зад тях ще са Серхио Перес с втория Ред Бул и съекипника на Норис Оскар Пиастри.

Засега според метеорологичната прогноза за старта на Гран при на Нидерландия не би трябвало да вали. От сутринта обаче дъжд имаше на няколко пъти, така че е възможно началото на състезанието да е на мокра писта. Алонсо коментира, се надява да няма превалявания, защото Зандвоорт е опасно трасе.

„Не направих бърз тур при първите си три обиколки в Q1. Ситуацията е една и съща за всички. Имаше и един момент с Люис [Хамилтън] на последния завой. Пистата е много къса, а няма видимост. Затова се надявам състезанието да е на сухо, просто защото най-опасното нещо в момента ще е да се състезаваме на дъжд и да не се вижда нищо“, обясни Алонсо.

За Гран при на Нидерландия са възможни четири варианта за стратегия според доставчика на гуми Пирели

При първия от тях се потегля със софт (15-20 об.), след това се слага медиум (45-50 об.) и надпреварата се приключва със софт. Вторият вариант с две спирания е софт (13-18 об.), хард (45-50 об.) и отново меки гуми до карирания флаг.

Две са възможностите за стратегия с едно спиране в бокса. При първата стартът е с медиум (30-36 об.). После се взима хард до финала. Вторият вариант с един питстоп е старт със софт (22-28 об.) и хард до карирания флаг.