Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Австралия – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Австралия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

766
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: ATP

Гран при на Австралия е трети кръг от световния шампионат на Формула 1 заа сезон 2024. Надпреварата се провежда на пистата Албърт парк в Мелбърн.

Макс Верстапен спечели полпозишъна за Гран при на Австралия

Пилотът на Ред Бул сподели, че неочаквано е взел първата позиция на стартовата решетка, след като имаше известни проблеми в началото на уикенда. Нидерландецът премина лошо през бордюрите още в първия час за подготовка, заради което се наложи смяна на пода в неговия RB20. Впоследствие тимът сложи и нова задвижваща система в колата му. Агрегатът също пострадал от удара в бордюрите и инженерите не били убедени дали ще може отново да се използва.

От първа редица до Верстапен ще стартира Карлос Сайнц. Испанският пилот направи страхотно представяне в квалификацията две седмици, след като претърпя спешна операция на апандисит. Той самият призна, че формата му не е на 100%, но бе убеден, че ще се справи.

Серхио Перес с втория Ред Бул взе третото място в квалификацията. Впоследствие обаче бе наказан за задържане на Нико Хюлкенберг и ще е шести на грида. Това промотира Ландо Норис, Шарл Льоклер и Оскар Пиастри с по една позиция напред. Те ще стартират съответно от трето, четвърто и пето място на стартовата решетка.

На следващите две редици са Джордж Ръсел – Юки Цунода и Ланс Строл – Фернандо Алонсо.

Даниел Рикиардо е с нова задвижваща система за състезанието. Гуаню Жу пък ще стартира от питлейна. Тимът му Кик/Заубер смени предното крило на болида му, тъй като той повреди своето. Екипът няма резервно крило от новата спецификация, която донесе в Мелбърн. Това наложи връщане към стария вариант и съответно потегляне от пита.

Според доставчика на гуми Пирели стратегията за Гран при на Австралия ще е с две спирания в бокса

При нея има три варианта за старт – с медиум, хард или софт. При първия медиумът се използва за 14-20 обиколки, след това се слага хард – веднъж за 33-39 об. и след това до финала. При потегляне с хард най-твърдите гуми се използват 19-25 об., после се взима медиум (33-39 об.) и накрая отново хард до карирания флаг. Ако изборът за потегляне е със софт, то те се използват най-кратко – 9-15 об. Следват два стинта с хард (31-37 тура) и до финала.